El tradicional discurs de Nadal de Felip VI era, aquest any, molt esperat després dels escàndols econòmics protagonitzats pel seu pare, Joan Carles I, coneguts molts al llarg del 2020, escàndols que el van portar, l'agost passat, a fugir a Abu Dabhi. Tothom esperava que l'actual monarca fes referència a l'emèrit, cosa que no va acabar de passar. Felip VI va esquivar la qüestió i va centrar el seu discurs en la pandèmia de la Covid-19. L'escriptor Suso del Toro, vist el discurs, ha recordat a Twitter que les paraules del monarca espanyol la nit de Nadal van ser pactades amb el govern de Pedro Sánchez.
"No oblidin la realitat: el discurs del Borbó va ser pactat amb el govern espanyol. És el que hi ha i el que dona de si", afirma Suso del Toro. El monarca va deixar anar el que pot entendre's com una molt velada al·lusió al seu pare en referir-se "als principis morals i ètics que els ciutadans reclamen de les nostres conductes". Així, de forma general va assegurar que es tracta d'"uns principis que ens obliguen a tots sense excepcions; i que estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars". Res més. Felip VI va dedicar 87 paraules de les 1.697 del seu discurs, poc més del 5%, a comprometre's amb una conducta ètica i moral sense cap taca.
No olviden la realidad: el discurso del Borbón fue pactado con el Gobierno. Es lo que hay y lo que da de si.
— Suso De Toro (@SusodeToro1) December 25, 2020
Divisió al govern espanyol
És sabut, com recorda Suso del Toro, que els discursos reials sempre tenen l'aval del govern espanyol. El d'aquest Nadal, però, ha dividit l'executiu, ja que els socis de govern l'han valorat de forma molt diferent. Des del PSOE, Cristina Narbona ha declarat que els socialistes posen l'accent "en el ferm compromís del Rei amb els valors ètics, que els ciutadans avui reclamen de les institucions". "Valors ètics que, com el Rei diu, han d'estar per sobre de qualsevol circumstància personal o familiar", ha postil·lat evitant cap crítica al fet que Felip VI ignorés l'escàndol del seu pare.
Per contra, els socis del PSOE a l'executiu, Unidas Podemos, han criticat que el monarca no condemnés de forma explícita "les activitats corruptes" de Joan Carles I ni la seva evasió fiscal.