Més de 1.500 quilòmetres de trajecte durant més d'una setmana. Els 629 migrants a bord dels vaixell Aquarius i els dos vaixells de la marina italiana —Dattilo i Orione— han hagut de fer un llarg camí fins arribar aquest matí al port de València. Els vuit dies de travessia, que van començar amb un rescat in extremis al mig del Mediterrani, han culminat avui amb l'acollida dels migrants, després que el govern del socialista Pedro Sánchez es mostrés disposat a rebre'ls en terra espanyola.

El rescat per part de l'Aquarius la nit del 9 i el 10 de juny no va suposar el final a la gran incertesa de les persones rescatades. Itàlia i Malta es van negar a acollir-les i, en canvi, el govern espanyol va fer el pas amb els migrants quan va acceptar rebre'ls a València. D'aquesta manera, Espanya, un dels països més incomplidors en matèria d'acollida de refugiats a Europa —1.980 de 17.337 el setembre de 2017 (11,4%), quan la mitjana europea és del 27%—, ha canviat la sort d'aquests migrants, entre els quals hi ha un gran nombre de persones vulnerables: dones embarassades i nens.

El recorregut de vuit dies s'ha acabat aquest matí amb l'arribada dels centenars de passatgers del vaixell Aquarius i de dos de pertanyents a la marina italiana. Les tres embarcacions han arribat de manera progressiva al llarg d'aquest diumenge a la costa valenciana. Queden ara enrere els dies en què el vaixell va ser a alta mar pràcticament sense recursos i sense un port on atracar.

 

Passa el cursor per sobre del mapa per veure els moments més destacats del recorregut de l'Aquarius.

Font: VesselFinder. Mapa d'Open Street Maps. / A.A.

Ara, un cop a València, els primers migrants seran traslladats a centres d'acollida organitzats per la Creu Roja i la Generalitat Valenciana. Alguns d'ells, no obstant, no podran passar la nit en aquests centres perquè han hagut de ser traslladats a centres hospitalaris pel seu estat de salut. Tots ells, els 629, comptaran amb un permís d'un mes atorgat pel govern espanyol.