Més Codi Penal. És, ras i curt, la recepta que proposa el PP per a Catalunya i per a l’independentisme. Els populars registren aquest dimecres la seva esmena a la totalitat de text alternatiu a la proposició de llei d’amnistia (el termini acaba avui a les 18 hores) amb un redactat que pretén retornar al Codi Penal delictes de “deslleialtat constitucional” per “protegir l’estat d’aquells que el volen debilitar” i evitar que es repeteixin fets com el referèndum de l’1 d’octubre. Ho ha avançat el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, entrevistat aquest matí a La Mirada Crítica de Telecinco i a Espejo Público d’Antena 3. Ell mateix donarà més detalls sobre el contingut de la proposta del PP aquest migdia en una roda de premsa a la seu del PP al carrer Gènova de Madrid. Per la seva banda, Vox encara no ha confirmat si presentarà esmena a la totalitat.

Una esmena a la totalitat “més pertinent que mai”

La voluntat del PP és recuperar delictes que els populars consideren que “mai haurien hagut de desaparèixer de l’ordenament jurídic” i “reposar les proteccions jurídiques i legals de l’estat de dret davant d’aquells que pretenen escometre un nou cop d’estat com el de l’octubre del 2017”, segons ha asseverat Miguel Tellado. El portaveu popular ha argumentat que aquestes modificacions són “més pertinents que mai” perquè protegirien l’Estat “davant d’un nou desafiament” d’aquells que “volen atemptar contra ell” i protegiria “l’ordre constitucional contra els que volen subvertir-lo”.

Sobre els canvis que proposa el PP, Tellado ha recordat, per exemple, que el govern espanyol va indultar els presos polítics el juny del 2021 i va impulsar l’eliminació del delicte de sedició del Codi Penal el desembre del 2022, dues mesures que el portaveu del PP al Congrés considera que van “desprotegir l’estat de dret”. Davant d’això, els populars aspiren a “protegir-lo”.

“Els independentistes no diuen «Dona’ns l’amnistia perquè vam cometre un error», diuen «Dona’ns l’amnistia i el 2024 ha de ser l’any d’iniciar un nou procés de secessió de Catalunya»”, ha denunciat Miguel Tellado, que també ha destacat que han treballat amb la “major qualitat legislativa possible” per tancar el “capítol lamentable” que l’amnistia està representant per la política espanyola. El portaveu popular ha instat el PSOE a “recapacitar”, tot i que s’ha mostrat poc esperançat que els socialistes vegin amb bons ulls la seva proposta. El portaveu popular ha lamentat que els socialistes no comparteixen la línia del PP i ha retret al PSOE que des que està liderat per Pedro Sánchez ha deixat de ser un partit d’Estat.

El debat de totalitat, el 10 de gener a l’hemicicle del Senat

Aquesta esmena a la totalitat es debatrà el dimecres 10 de gener, juntament amb la que presumiblement presentarà Vox. El ple tindrà lloc a l’hemicicle del Senat a causa de les obres que estan en marxa a la Cambra Baixa. Serà el segon examen parlamentari de la proposició de llei d’amnistia, després que a mitjans de desembre la iniciativa fos presa en consideració per 178 vots a favor en un debat en el qual ERC i Junts van fixar l’amnistia com el punt de partida per al referèndum.

Una proposta que va plantejar Feijóo al seu debat d’investidura

L’aposta per crear un delicte de deslleialtat constitucional no és nova a Gènova. Sense anar més lluny, va ser un dels compromisos del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant el seu debat d’investidura fallit a finals de setembre. Era una proposta que el mateix Feijóo havia plantejat mesos abans en una reunió amb fiscals conservadors i que apareixia al programa electoral del PP per les eleccions del 23-J.

Al ple del 26 i 27 de setembre, Marta Lois, portaveu de Sumar al Congrés, va titllar aquesta proposta de mesura inquisitorial” i Aina Vidal, portaveu d’En Comú Podem a la Cambra Baixa, va definir el terme com a “adorable” i va argüir que el PP seria “el primer de la llista perquè li apliquessin” el nou delicte. En la mateixa línia es va expressar Óscar Puente, en aquell moment diputat del PSOE, que va advertir que “en les circumstàncies actuals, potser el primer imputat” seria Feijóo. Justament ahir, Puente, ara ja com a ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, es preguntava a X si aquest tipus penal inclouria “la negativa a renovar el CGPJ”. Per la seva banda, Aitor Esteban, líder del PNB al Congrés, va lamentar en aquell moment que la proposta suposava “més llenya” i va considerar que era especialment “greu” en un moment que “es podria obrir una finestra per abordar” la qüestió catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!