Els membres d’Esquerra Republicana imputats pel Tribunal de Comptes, entre els quals el president del partit, Oriol Junqueras, i el vicesecretari de Prospectiva i Agenda 2030, Raül Romeva, han presentat un recurs després que aquest dijous l'organisme rebutgés l’aval presentat pels imputats que cobria els 5,4 milions d’euros en fiances que se’ls exigeixen i que havia atorgat l’Institut Català de Finances (ICF). Segons ha informat ERC en un comunicat a la premsa, la defensa dels imputats republicans demana que s’admetin els avals presentats i argumenta que els afectats han patit un clar perjudici “en veure’s privats de la possibilitat de fer ús de l’aval que els havia atorgat l’ICF conforme a la legalitat vigent”, sense que aquest aval hagi estat “qüestionat, anul·lat o suspès”, i que per tant roman amb “plena vigència legal".
Els tres punts de les defenses del recurs
Les defenses del recurs se sostenen sobre tres punts. Primer, que la delegada instructora en la seva resolució fa una interpretació distorsionada del decret llei que regula la concessió dels avals i interpreta que no cobreix la responsabilitat comptable, de manera fins i tot contrària a la seva literalitat. Segon, que la decisió de no acceptar els avals es pretén immune al control judicial, pel fet de no haver pogut al·legar ni discutir la decisió sobre els avals abans de la resolució del passat 14 d’octubre de la magistrada (malgrat haver-ho demanat en reiterats escrits al tribunal aquestes darreres setmanes). Finalment, la defensa al·lega que es genera una absoluta indefensió als imputats, ja que tampoc es podrà tornar a discutir en cap altre moment processal posterior. A més a més, també es genera indefensió pel desconeixement de les quanties que s’han d’avalar, ja que la responsabilitat és solidària.
Prejudici
A parer dels imputats republicans, es vulnera clarament la presumpció d’innocència en el moment que la magistrada instructora prejutja la concurrència de dol, culpa o negligència greu per part dels imputats i no ho afirma de forma indiciària. És a dir, que assumeix que els imputats van actuar amb voluntat i mala fe, i a més ho fa en un acte definitiu, fent servir aquest prejudici per estimar que això els exclou de l’àmbit d’aplicació del decret llei. Aquest fet, afirma el recurs, contamina greument l’objectivitat i la imparcialitat que després ha de jutjar els fets.
Altres recursos contra el Tribunal de Comptes
El d'avui no és el primer recurs presentat contra el Tribunal de Comptes pel rebuig dels avals de l'ICF. El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ho va fer aquest dimecres. De la mateixa manera que els imputats republicans, Puigdemont ha defensat que “tota la reflexió —per dir-ne d’alguna manera— recollida a la resolució manca de fonament” i provoca una “indefensió gravíssima” als condemnats. També el mateix Govern de la Generalitat va recórrer dimecres la decisió del tribunal, denunciant que la delegada instructora es va "extralimitar" en l’exercici de les seves funcions.