El Govern ja ha presentat el recurs al Suprem per demanar la suspensió cautelar de la intervenció de les seves finances. Així ho va anunciar ahir el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i així ho ha fet l'executiu català aquest matí.

El recurs inclou una petició de suspensió de l'aplicació d'aquest acord, és a dir, de mesures cautelars i, precisament per això, el Govern considera que ara el Tribunal Suprem haurà de resoldre aquesta petició de cautelars abans de deliberar sobre el fons del recurs.

El Govern de Mariano Rajoy va acordar divendres assumir el control de les despeses essencials de Catalunya —educació, sanitat, serveis socials i nòmines, principalment— després que el Govern català es negués a seguir remetent un informe setmanal de les seves despeses al ministeri d'Hisenda per verificar que no derivava recursos públics al referèndum.

48 hores

Dissabte es va publicar l'acord al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), de manera que es va posar en marxa el termini de 48 hores donat pel Govern espanyol al president Carles Puigdemont perquè adopti un acord de no disponibilitat respecte a despeses no essencials.

L'acord publicat dissabte pel BOE precisa que queden fora d'aquest bloqueig pressupostari, a més dels serveis públics fonamentals, d'altres com els serveis de justícia, els penitenciaris, les carreteres, les infraestructures ferroviàries, el transport públic de viatgers, la logística, la seguretat ciutadana i molts d'altres programes pressupostaris considerats "prioritaris".

L'executiu català ha recorregut davant el Suprem perquè entén que el Govern espanyol fa un ús "il·legal" de la llei d'estabilitat financera per aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució -el relacionat amb la intervenció d'una comunitat- "per la porta del darrere", segons va explicar divendres el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès.

Sortir-ne malparat

Com ja han avisat Junqueras i el secretari d'Economia en diverses ocasions, la decisió de Cristóbal Montoro d’intervenir l’autonomia financera de Catalunya tindrà efectes perniciosos per a l’economia catalana, i especialment per a tota una sèrie de serveis socials que no podran ser atesos convenientment.

De fet, Junqueras ha tornat a advertir aquest matí que "no puc donar garanties sobre la seva irresponsabilitat", així com que "si continuen per aquesta via, pot sortir-ne tothom malparat". S'ha lamentat que "intervenen els que ho fem bé, que és el colmo de la legislació pressupostària" i ha tornat a fer una crida a participar en el referèndum de l'1-O a "aquells que dubten entre independència sí o no" perquè, ha posat damunt la taula, "ara la qüestió va sobre democràcia i polítiques socials bàsiques".