L’ANC veu la qüestió de confiança i el referèndum d’independència (RI) com una oportunitat per eixamplar la base social de l’independentisme. L’entitat consultarà els socis si aposten per un RI vinculant per culminar el procés d’independència i si creuen que l’ANC ha de col·laborar activament amb les institucions i el Govern. La consulta es farà el 15 i 16 de juliol i, a més dels militants, també els simpatitzants podran dir-hi la seva malgrat que el vot definitiu serà el dels socis.
En declaracions a El Nacional, el president de l’entitat, Jordi Sànchez, ha apuntat que el referèndum no altera el full de ruta del 27-S: “Hi ha un calendari establert i segueix essent útil”.
Unilateralitat, a priori no
Sànchez ha insistit que “la unilateralitat no és l’objectiu, sinó que l’objectiu és el referèndum per a la independència” i, evidentment, guanyar-lo.
És per això, que el secretariat de l’ANC entén que la fórmula del referèndum no unilateral permetria convertir en vots a favor de la independència, alguns sectors del socialisme català o dels comuns.
Tot i així, Sánchez no descarta que, finalment, la tossuderia de l’Estat espanyol no deixi cap altra sortida que celebrar el referèndum de forma unilateral. “En tot cas, per a nosaltres, la unilateralitat serà una necessitat, no una condició per fer el referèndum”, matisa.
Referèndum o eleccions constituents
El secretariat de l’ANC argumenta que el referèndum d’independència és la fórmula per eixamplar el suport a la independència. “Un referèndum on se sumen les actituds en positiu és una fórmula molt més clara i engrescadora per a l’independentisme que les eleccions”, argumenta Sànchez, que també remarca que hi ha partits no independentistes que tenen votants que sí que ho són i que estarien disposats a votar a favor en un referèndum.
“Des del punt de vista pragmàtic, és una bona fórmula però també per donar a entendre que el referèndum i el dret a l’autodeterminació no ens fa por i que és un instrument vàlid malgrat l’oposició del govern espanyol”, manté el president de l’ANC.
A més, aquesta fórmula també evidencia que encara hi ha un bon grapat de ciutadans que accepten el referèndum i que creuen que és l’opció més recomanable per decidir si volen que Catalunya s’independitzi o que segueixi vinculada a Espanya replantejant el tipus de relació.
Qüestió de confiança
El president de l’entitat independentista defineix la qüestió de confiança com a “determinant” però “no tant en el sentit que el president, Carles Puigdemont, obtingui el suport de JxSí i la CUP per seguir al capdavant del Govern, sinó que ha de ser determinant en el sentit que el president tingui la capacitat de fer una proposta potent a la resta de partits per buscar una resposta política a la relació entre Catalunya i Espanya”.
Sánchez entén que aquest moment s’ha d’afrontar des de l’autocrítica i amb mà estesa però com “una oportunitat per teixir aliances” amb partits que estan a favor del dret a decidir com CSQP, per encarar el tram final del procés.