Un cop certificat el fracàs de la investidura d'Alberto Núñez Feijóo tots els ulls estan posats sobre les negociacions de Pedro Sánchez per aconseguir els suports necessaris que li permetin mantenir-se a la Moncloa. I el candidat socialista no només necessita els vots dels 14 diputats independentistes, 7 de Junts per Catalunya i 7 d'Esquerra Republicana, sinó també, dels 31 de Sumar, que inclouen els 5 representants que Podemos té al Congrés dels Diputats dins d'aquesta coalició on l'equilibri és cada cop més fràgil. Després que la setmana passada, durant la sessió d'investidura de Feijóo, cap representant de Podemos no intervingués al ple tot i haver-ho demanat, ara, les diferències entre la plataforma de Yolanda Díaz i el partit liderat per Ione Belarra també es fan notar pel que fa a Catalunya i les peticions dels partits independentistes a canvi de donar suport a Sánchez. Si en els últims dies des de Sumar han demanat que els esforços es concentrin en l'amnistia, que a diferència d'Esquerra Republicana asseguren que encara s'està negociant, i no es reclami un nou referèndum d'autodeterminació, aquest dilluns la portaveu de Podemos, María Teresa Pérez ha defensat el dret a decidir, assegurant que pels morats és "legítim que altres forces polítiques portin a una taula de negociació les seves reivindicacions". Pérez feia referència a les paraules de la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, que ha demanat "poder parlar d'un referèndum" en una taula de negociació que ha volgut defensar.
Podemos rebutja demanar que ERC abandoni el referèndum
L'exdiputada d'Unidas Podemos ha reivindicat que la seva funció no és intentar fer que ERC renunciï al seu full de ruta ni tampoc a les seves idees, davant la incògnita de com acabaran les negociacions per a una hipotètica investidura de Sánchez. Pocs dies després de les eleccions en què ERC va perdre 400.000 vots, els republicans van fixar que les seves condicions per donar-hi suport eren l'amnistia, avançar en l'autodeterminació i resoldre problemes que afecten el dia a dia dels catalans, com ara el servei de Rodalies. I si bé des de Sumar sempre s'han mostrat a favor d'aquesta llei, fins i tot la seva líder, Yolanda Díaz, va viatjar fins a Brussel·les per a reunir-se amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, alhora també han rebutjat obrir per ara la carpeta de l'autodeterminació.
Sense anar més lluny, el seu portaveu, Ernest Urtasun va criticar que durant el debat de política general s'aprovés una resolució que condiciona el suport a la investidura al fet que s'avanci en un nou referèndum d'autodeterminació per Catalunya, assegurant que era "irresponsable i fora de lloc", lamentant que un element propi de la negociació pel futur del govern espanyol es traslladés a una votació parlamentària: "Quan un negocia ho ha de fer amb responsabilitat i seriositat". També Jaume Asens, que va participar també de la reunió amb Díaz i Puigdemont, s'ha manifestat en una línia similar, titllant d'error incloure el referèndum dins les condicions per investir Pedro Sánchez: "La negociació reclama paciència, prudència i no precipitar-se. Les resolucions al Parlament crec que són fruit de les presses de l'últim minut i del nerviosisme", assenyalava aquest cap de setmana. Aquestes paraules no han agradat tampoc a Marta Rovira, que aquest dilluns ha lamentat les seves declaracions: "El que esperava d'ell és que ens ajudés a fer valdre el que Catalunya necessita: exercir la democràcia i acabar amb el dèficit fiscal", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.