Un diumenge al matí d'ara fa tres anys saltava la notícia: el president a l'exili Carles Puigdemont acabava de ser detingut en entrar a Alemanya procedent de Dinamarca. Tornava en cotxe de Finlàndia a Bèlgica després d'haver visitat el Parlament finlandès per parlar de la causa catalana. Durant la seva estada, el jutge Pablo Llarena havia activat l'euroordre.

Els serveis secrets espanyols, a través d'un polèmic geolocalitzador al cotxe del president, van avisar Alemanya i la policia el va detenir. Puigdemont va passar 12 nits a la presó i, després d'una odissea judicial a Berlín, Alemanya només acceptava l'euroordre per malversació. Temps més tard, els tribunals van acabar arxivant el cas: Puigdemont tornava a ser lliure per moure's pertot arreu, excepte en territori espanyol.

Tres anys després, aquest 25 de març, el president ha volgut recordar la data i, a través d'un fil de Twitter, ha reflexionat sobre què va suposar aquella detenció i sobre la importància de la lluita des de l'exili. Malgrat "les limitacions, les incomprensions i els atacs", el president s'ha mostrat molt satisfet de la feina feta. "Hem aprofitat les oportunitats i no ens hem rendit mai davant l'ofensiva de l'Estat. Ens heu vist plantar cara i tenir iniciativa. M'adono que això ha fet enrabiar l'Estat i que alhora ha incomodat alguns sectors de l'independentisme, que cada vegada ho dissimulen menys", ha assegurat.

Tot i saber que en cas d'extradició el temps a l'exili no compta i ser conscient que si trepitja Espanya la condemna "és segura", Puigdemont s'ha mostrat ferm en les seves conviccions. A més, ha agraït l'acompanyament de "tanta gent no partidista" durant el temps a l'exili.

Finalment, i mentre continuen les negociacions entre les formacions independentistes per formar un nou Govern, el president ha destacat que ara "és el moment de la unitat i la confiança".

 

puig 1 TUIT

puig 2 TUIT

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein es va pronunciar definitivament sobre el cas al juliol i va comunicar a Llarena que només contemplava l'extradició per malversació, una acusació menor davant de la que afrontaven els presos polítics. Per això, Espanya va decidir retirar l'euroordre i la justícia alemanya arxiva el cas. Després, va tornar a Bèlgica, on resideix des d'aleshores.

Imatge principal: Carles Puigdemont com a eurodiputat del Parlament Europeu / EFE