Era tot tan just que fins i tot ha semblat, per un moment, que el decret de la reforma laboral quedava derogat. Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha deixat glaçades les cares del president Pedro Sánchez i les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz. Finalment ha estat un lapsus i als pocs segons ha rectificat. Però tot plegat ha passat perquè ha anat d'un sol vot. Els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès s'han rebel·lat contra les ordres del seu partit i han canviat el  pel no. I si ha prosperat ha estat per error: un diputat del PP, que ha votat telemàticament, s'ha equivocat. Així, la reforma laboral de Yolanda Díaz ha sortit de carambola però podria haver naufragat. Els populars han intentat, en va, que es pogués repetir la votació. La sessió ha acabat amb crits de "tongo, tongo".

Per la mínima, però el Congrés dels Diputats ha convalidat la nova normativa de Yolanda Díaz amb Ciutadans, el PDeCAT i una amalgama de partits petits que han donat els seus vots a canvi de res. En canvi no s’hi ha sumat cap dels socis habituals de la legislatura, com ERC, el PNB o EH Bildu. La trobaven insuficient i hi exigien unes mínimes millores, però s’han estavellat contra el mur edificat tant pel PSOE com per Podem. La reforma laboral, i el fet de no voler-hi tocar ni una sola coma, ha deixat pel camí unes ferides que caldrà recosir.

No va ser fins aquest dimecres al vespre que es van aconseguir els vots necessaris per a la convalidació. Al final han estat 175 vots a favor, finalment sense UPN —que ha buscat tombar-la— però amb el diputat popular Alberto Casero. Des de La Moncloa s’ha buscat aliats habituals, com Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries o el PRC. Però també d’una part de la dreta, de l’espanyolista (Ciutadans) i també de l’independentista (PDeCAT). Al final han baixat del carro els foralistes navarresos, que han justificat que "en política l'única cosa que no pots fer és una cosa que no puguis explicar als teus votants".

L’oposició a la reforma laboral ha sumat 174 vots. En contra hi ha votat el PP i l’extrema dreta de Vox, però també la resta de l’independentisme. Inclosos els socis de la investidura i la legislatura, considerats “prioritaris” fins fa ben poc per La Moncloa: ERC, el PNB i, en última instància, EH Bildu. S’ha escenificat una esquerda del bloc d’esquerres i plurinacional. Des de la tribuna, Inés Arrimadas ha tret pit que “avui gràcies a Ciutadans hi perden ERC i Bildu”.

El govern espanyol feia dies que confiava que li sortirien els números. Finalment, però, ha anat d'un sol vot. I, si no hagués estat per l'error del diputat del PP, la reforma laboral hauria estat derogada.

 

Xoc amb ERC

El xoc amb els socis d'investidura s’ha evidenciat especialment entre Yolanda Díaz i Gabriel Rufián. La vicepresidenta segona ha acusat els qui hi han votat en contra de basar-se en “debats superficials” i de posar per davant les “rivalitats partidistes”. La vicepresidenta i ministra de Treball ha lamentat alguns dels qualificatius que diu que ha sentit aquests dies, com “projectes personals”, “fum” o “maquillatge” de la reforma laboral del PP. “Vuit milions de contractes passaran a ser estables. Això són els continguts que avui debatem. Vuit milions de contractes no són fum, senyories, són persones que ara tindran una feina decent”, ha rebatut Díaz.

Li ha respost Rufián des del mateix faristol de la cambra. “Si vens una moto i acaba sent una bicicleta, i dius que com a mínim té rodes, estàs mentint i intentant estafar”, ha etzibat el portaveu d’ERC a Madrid. El dirigent republicà ha constatat com no hi ha hagut cap mena d’escolta des de l’executiu central: només “pressió” i “negació”. I Rufián ha reblat: “No demanem que compleixi les promeses i programa d’ERC, sinó que compleixi les seves promeses i programa”. I ha acabat amb una pregunta: “Ens han votat per fer el que estem fent. I a vostès?”. Aitor Esteban, portaveu del PNB, també ha advertit que "els consensos no s'imposen".

Les relacions s’han tensat, i molt, entre el govern espanyol i els socis de la investidura i la legislatura. Malgrat tot, totes les parts admeten que, per conveniència, les coses s’hauran de reconduir. Fonts d’ERC admeten que han viscut "moments molt desagradables", però apunten que, un cop passats els dies, ells estan disposats a portar la iniciativa per “reconstruir” el bloc d’esquerres i plurinacional. En els mateixos termes s’ha expressat EH Bildu.

Junts i la CUP, també a l’ofensiva

La resta de formacions independentistes també hi han intervingut de forma crítica. Míriam Nogueras ha recordat que van prometre derogar la reforma laboral del PP i han acabat fent “un pegat amb els de sempre i des de dalt”. De la mateixa manera, la portaveu de Junts al Congrés ha denunciat que d’aquest “dìaleg social” se n’ha deixat fora “el 99,8% del teixit empresarial català”, que són les petites i mitjanes empreses. “A ells vostès els han girat l’esquena. S’han plegat als mateixos a qui es va plegar el PP el 2012”, ha criticat. I ha reblat: “El diàleg social a Espanya no parla català”.

El cupaire Albert Botran també ha arrencat criticant que han incomplert el compromís de derogar la reforma laboral del 2012. “Només comparant el que exigien i el que ens porten, es veu que qui ha faltat a la seva paraula són el PSOE i Unides Podem”. El diputat anticapitalista ho ha qualificat de “fiasco” que tira endavant gràcies a la dreta i els ha preguntat “amb quina credibilitat es presentaran a les pròximes eleccions”.

A la banda oposada hi havia Ferran Bel, del PDeCAT, que hi ha votat a favor. El diputat ha recordat que ell ha votat a favor tant de la reforma del 2012 com de l’actual, i s’ha mostrat d’acord amb els canvis introduïts. Ha volgut “felicitar” Yolanda Díaz, sindicats i empresaris per haver aconseguit aquest “consens”.