La reforma de la llei mordassa torna aquest dimarts al Congrés dels Diputats a través de la comissió d’Interior. És el tràmit posterior a la ponència i previ a la seva entrada al Ple de la cambra baixa, però un pas molt fràgil perquè, si no rep els vots suficients, la reforma pot tombar-se i acabar enterrada; almenys per aquesta legislatura. Així, la comissió es reunirà per emetre dictamen sobre l’informe que es va elaborar durant la ponència. Però la situació és que PSOE i Podemos fan pinça per pressionar Esquerra Republicana i Bildu perquè donin llum verda al text, mentre que els independentistes catalans i bascos exigeixen una reforma més ambiciosa.

Bildu i ERC han reiterat en els darrers dies que la seva intenció és, de moment, mantenir la posició i votar que ‘no’ al text pactat en la ponència. D’aquesta manera es va expressar aquest dilluns la portaveu republicana, Marta Vilalta, que, per afegir pressió a PSOE i Podemos, va assegurar que “Esquerra Republicana no pot assumir la reforma d’una llei que es queda molt curta”. “No avalarem allò que a Catalunya vam prohibir fa deu anys”, va asseverar la també secretària general adjunta del partit en referència a les pilotes de goma dels antiavalots. “Ens sorprèn que una formació com Podemos no ho faci”, apuntava.

Però fonts del grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats apunten a aquest diari que, al cap i a la fi, a Catalunya les pilotes de goma no estan prohibides. Ja que el Parlament va aprovar el 2013 —i està en vigor des del 2014— que els Mossos d’Esquadra no podien fer ús d’aquest material antiavalots. Ara bé, la norma no és aplicable a la policia espanyola i a la Guàrdia Civil instal·lada al territori català. Sigui com sigui, des d’aquest grup parlamentari s’insisteix que el text que ja ha sortit de la comissió no és el més desitjable, però que suposa un gran avenç en comparació a la llei repressiva que va aprovar el govern de Mariano Rajoy.

A Esquerra Republicana també admeten que el text pactat fins ara és un avenç important, però consideren que no és suficient. És per això que, per exemple, Junts per Catalunya va indignar-se quan els republicans van salvar la reforma i en la ponència van donar llum verda a la continuïtat del seu trajecte parlamentari.

Els motius de la discòrdia

La raó per la qual la reforma de la llei mordassa penja d’un fil és perquè hi ha una fractura entre els socis d’investidura. Entre PSOE, Podemos, ERC, Bildu i Junts per Catalunya hi ha punts de vista diversos en elements com la desobediència i les faltes de respecte a la policia i les devolucions en calent d’immigrants a la frontera, i l’ús de pilotes de goma per part dels antiavalots.

El gest d’Esquerra Republicana de votar a favor dels textos alternatius que van presentar PSOE, Podemos i PNB no va ser fortuït. El partit va convidar els dos socis del govern espanyol a “moure’s” i arribar a un pacte més endavant. Bildu, però, abanderava el mateix argumentari que els republicans, amb la diferència que va optar per defensar mantenir el debat a la ponència, i no jugar-se-la a enviar la reforma a la comissió i que acabi morint si no s’arriba a un acord.

Els independentistes bascos, així com Junts per Catalunya, consideren que si no es modifiquen els articles relatius a les pilotes de goma, la desobediència, resistència i devolucions en calent, el “cor” de la llei mordassa manté el seu batec. És a dir, que es manté l’actitud repressiva de l’estat espanyol. Ambdues formacions consideren que és insuficient millorar-la només una mica.

El líder del PNB al Congrés, Aitor Esteban / Foto: Europa Press

PSOE i Podemos: millor això que res

El PSOE, per la seva banda, demana trobar un “equilibri” entre els drets i llibertats de les persones i la “seguretat jurídica” dels policies. De fet, els socialistes han repetit a tort i a dret que el text que s’ha elaborat fins ara ja suposa un clar avenç respecte de la llei que va aprovar el PP. I en aquest punt és en el que s’agafa Podemos.

El soci de govern sosté que la proposta actual “no té res a veure amb la de Rajoy”. Tot i que admeten que seria desitjable fer una proposta encara menys repressiva, insisteixen que és millor això que res. A hores d’ara, el pacte és inexistent; i aquest dimarts els grups tindran al davant els seus darrers minuts per arribar a un acord de mínims i dirigir-se al Ple del Congrés amb la possibilitat de presentar les esmenes que considerin.