L'estratègia dels comuns passa per fer un Govern amb ERC que obtingui el suport extern del PSC. Pel que fa a la CUP, els de Jéssica Albiach no els descarten però abans els reclamen que deixin de banda JxCat. Ara bé, aquest acord a dues (o tres bandes) amb els partits d'esquerres independentistes sembla cada vegada més improbable, i més veient el posicionament d'En Comú Podem en dos aspectes que han centrat l'actualitat política aquest mateix dimecres.
El primer és la resposta a la querella que la Fiscalia va interposar aquest dilluns contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la Mesa. L'independentisme ha respost aquest dimecres amb una proposta de resolució de "solidaritat" que denuncia les ingerències de la justícia espanyola en l'activitat parlamentària catalana.
A aquesta proposta no s'hi han sumat els comuns, com ha aclarit i lamentat la mateixa diputada de la CUP Maria Sirvent. Des d'En Comú Podem indiquen a aquest diari que comparteixen el rebuig a la judicialització de la política però no el "relat" que en fan ERC, JxCat i la CUP. Tanmateix, cal recordar que la proposta no critica la Moncloa i es limita a denunciar que la Fiscalia es querelli per autoritzar debats referents a l'autodeterminació i la monarquia, dos aspectes que, teòricament, els comuns comparteixen amb l'independentisme.
Tot i que des del partit morat no volen aclarir què els molesta del text, un motiu podria ser no molestar massa el PSC, partit del qual necessitarien l'abstenció per la seva fórmula de Govern amb els republicans. Quan s'apropa la data límit de la constitució del nou Parlament, els d'Albiach continuen negociant a dues bandes amb socialistes i ERC.
Revisió del model d'ordre públic
L'altre gran aspecte en què discrepen els comuns respecte ERC i la CUP és la revisió del model d'ordre públic. Mentre republicans i anticapitalistes continuen aprofundint en reformar el model d'ordre públic, Albiach ha instat a deixar qualsevol reforma per comissions parlamentàries que comptin amb l'assessorament d'experts. Ho ha dit en el seu torn de rèplica al conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que compareixia per donar explicacions sobre els aldarulls viscuts arran de l'empresonament de Pablo Hasél.
Aquest posicionament queda totalment atropellat per la revelació de la candidata de la CUP, Dolors Sabater, sobre un principi d'acord amb ERC per aplicar una moratòria a les bales de foam, el qual, no obstant, va ser refredat poc després pels mateixos republicans. De fet, que la revisió s'ha de fer amb la nova Cambra constituïda, els comuns coincideixen amb JxCat. El PSC, per la seva banda, opta per aplicar la resolució aprovada el 2013.
Però posats a marcar distàncies, cal destacar la reflexió d'Albiach sobre la Brimo. La candidata dels comuns ha rebutjat que s'hagi de dissoldre, tal com reclamen la CUP i els CDR, i ha posat com a exemple escenaris en què es manifestessin de manera violenta l'extrema dreta o seguidors ultres d'equips de futbol estrangers. "Què volem, que es quedin les competències la Policia Nacional o la Guàrdia Civil?", ha qüestionat.
Esquerres allunyades?
Més enllà de la negativa a banda i banda per dur a terme l'operació que volen els comuns (tant socialistes com republicans ho han rebutjat ja), sembla que aquesta fórmula tampoc serà possible per la falta d'entesa en aspectes tan importants com la resposta a la repressió o la reforma del model d'ordre públic.
Tanmateix, des d'En Comú Podem segueixen insistint. L'última dirigent en fer-ho ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha afirmat que "tenim molts més punts en comú" amb ERC que no pas JxCat. Tot i que, entre aquestes coses, l'alcaldessa ja ha deixat clar que no està la independència.