La sang encara no ha arribat al riu. Més que res, perquè tant el PSOE com Podemos insisteixen que la coalició entre els dos socis de govern es manté intacta, i que la salut d’aquest matrimoni passa per davant de qualsevol desavinença. Ara bé, aquest dimarts la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ arriba al Congrés dels Diputats per començar el seu tràmit parlamentari enmig d’un pic de tensió entre socialistes i morats. L’endemà és 8-M, i els socialistes han decidit reformar de forma unilateral la llei estrella d’Irene Montero, sense haver arribat a cap pacte amb Podemos, i amb la seguretat que la modificació rebrà el suport del PP, i fins i tot de Vox.
No es tracta de la modificació definitiva del text. És, senzillament, la seva presa en consideració. És a dir, que després el text passarà per comissió i els grups podran presentar-hi les seves esmenes. Caldrà veure fins quan el PP mantindrà el seu suport incondicional a la reforma imposada pel PSOE, i si abans els dos socis de govern no han arribat a un pacte. En tot cas, si la llei s’acaba reformant, la modificació no es produirà fins, com a mínim, d’aquí a unes setmanes.
Després que desenes d’agressors sexuals —ara ja són centenars— veiessin les seves condemnes rebaixades en benefici de la llei del ‘només sí és sí’, el PSOE va decidir donar un cop a la taula i presentar una proposició de llei al Congrés per reformar el text. La primera intenció era fer-ho del bracet de Podemos. Però l’acord entre les dues parts no va arribar i els socialistes van haver de tirar pel dret i presentar la proposició en solitari.
Des de llavors no s’ha pogut (o volgut) arribar a un acord. El PSOE vol tornar a distingir les violacions entre si hi ha hagut violència i/o intimidació, o si no hi ha hagut. Per molt que els socialistes ho neguin, Podemos assegura que aquest marc mental elimina el consentiment del cor de la llei, i que això, a efectes pràctics, torna a distingir entre agressions i abusos sexuals. Per a la formació morada, una possible solució seria situar la violència i la intimidació com a agreujants, però no com a subtipus.
Des que els socialistes van registrar la proposició al Congrés han insistit que el debat sobre la reforma d’aquesta llei ha de tenir lloc a la cambra baixa, mentre que Podemos demana que la solució vingui des de La Moncloa. És a dir, que Podemos i PSOE arribin a un pacte a través del Ministeri d’Igualtat i de Justícia. Així ho veu també, per exemple, Esquerra Republicana, que en diverses ocasions ha mantingut que el PSOE ha d’arribar a un pacte amb l’equip d’Irene Montero abans de fer realitat una reforma del text.
Podemos ha decidit aquest dilluns elevar la tensió, i ha acusat el PSOE de “trair” el feminisme. La portaveu Alejandra Jacinto ha titllat, a més, de “votació de la vergonya” la presa en consideració d’aquest dimarts. Des de Ferraz, en canvi, abaixen el to i eviten respondre a les declaracions que arriben des de la formació morada. Tot i obrir la porta a haver d’acabar reformant aquesta llei del bracet del PP, demanen arribar a un acord amb Podemos.
Menys de 24 hores pel 8-M
Tot això arriba en la vigília del 8-M. En aquella jornada, a més, el PSOE participarà en la mateixa manifestació que Podemos, la de la ‘Comissió 8-M’, que es mostra contrària a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. En canvi, hi ha una altra manifestació en què no participarà el PSOE, però sí el PP: la que organitza el Moviment Feminista de Madrid, una associació favorable a la modificació que han posat sobre la taula els socialistes i en la que hi ha antics membres del partit.
Les prostitutes del ‘Tito Berni’
És d’esperar, també, que durant el debat de la presa en consideració de la reforma del ‘sí és sí’ l’oposició —i fins i tot també Podemos— carregui contra el PSOE a través de l’escàndol del ‘Tito Berni’, un exdiputat socialista que ha estat expulsat del partit quan s’ha filtrat que liderava una trama de corrupció en la qual s’organitzaven orgies amb prostitutes i cocaïna. El PSOE defensa l’abolició de la prostitució, i aquest escàndol, sobretot a les proximitats del 8-M, fa trontollar el discurs feminista del partit.