La Mesa del Parlament ha admès a tràmit de forma "condicionada" la reforma del reglament que va registrar JxSí i que permetria una tramitació exprés de la llei de desconnexió en cas que es presenti com a proposició de llei, és a dir, que la registrin els grups parlamentaris.
En la reunió d'aquest dimarts, que ha continuat després de la Junta de Portaveus, els membres de l'òrgan parlamentari reclamen a la coalició independentista que presenti un escrit aclaridor en què s'evidenciï la petició d'impulsar una ponència conjunta per modificar el reglament. S'admetrà a tràmit definitivament si la Mesa rep aquest escrit aclaridor.
Fonts del Parlament han atribuït l'admissió "parcial" a un element de forma i han admès que els lletrats han assenyalat que la ponència conjunta ha de ser el mecanisme per modificar el reglament. Només JxSí ha votat a favor de l'admissió a tràmit condicionada.
L'oposició carrega contra la reforma
L’oposició s’ha mostrat clarament en contra de la decisió de la Mesa d’admetre a tràmit -tot i que de manera “condicionada”- la reforma del reglament del Parlament, presentada aquest dilluns per Junts pel Sí. L’aprovació d’aquesta mesura, permetria fer una tramitació exprés de les lleis a través de la lectura única -que no permet als grups parlamentaris fer esmenes -, en cas que aquestes es presentessin com a proposicions de llei.
Precisament per aquest motiu, PP i Cs han assegurat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament que presentaran una petició de reconsideració a la Mesa per tal que aquesta es replantegi la seva decisió. PSC i Catalunya Si Que es Pot estan pendents de saber més concretament a què es refereix l’admissió “condicionada” que planteja la Mesa, però han assegurat que estan estudiant presentar també aquesta proposta de reconsideració.
La llei negaria "el debat parlamentari"
Tot i això, “el projecte tirarà endavant”, ha reconegut el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, degut a la composició de la Mesa, on quatre dels set membres pertanyen a Junts pel Sí. Així mateix, Coscubiela ha advertit dels “components perillosos des del punt de vista democràtic” que tindria aquesta reforma, ja que no permetria “ni el debat polític ni social en lleis importants”.
“El referèndum és imprescindible però en cap cas pensem que per poder-lo convocar s’hagi de recórrer a determinades astúcies per enganyar l’Estat espanyol”, ha assegurat. Per altra banda, Coscubiela ha posat de manifest la feina que està fent el seu grup per “aconseguir els màxims suports possibles” a favor del referèndum.
El portaveu del PSC, Ferran Pedret també ha advertit a Junts pel Si “que no hi ha dreceres democràtiques per fer el que Junts pel Sí i la CUP volen fer amb la llei de transitorietat jurídica” que, en cas que s’aprovés la reforma del reglament, es podria tramitar a través de la lectura única, “restringint el necessari debat parlamentari”.
Debat entorn els drets dels diputats
El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha acusat Junts pel Sí de presentar una reforma del reglament que “podria vulnerar drets dels diputats” i ha titllat la decisió de ”suposada astúcia”.
Roger Torrent, per part de Junts pel Sí, ha enaltit la proposta del Govern, ja que “amplia els drets, les possibilitats i les vies d’actuació de tots els grups parlamentaris”. A part de l’esmentada lectura única, la reforma permetria també la delegació del vot en comissió, que els càrrecs nomenats pel Parlament hagin de comparèixer quan se’ls demani i un major pes de les comissions promotores de la ILP, entre d’altres.
Sobre la lectura única, Torrent ha assegurat que permet “tramitar les lleis amb més urgència, sense saltar-nos cap debat i amb la col·laboració de tots els grups parlamentaris”. En referència a les crítiques de l’oposició, ha manifestat que no les entén, “especialment les que venen d’aquells partits que a Madrid van utilitzar la lectura única per reformar la Constitució espanyola”.