Sense consens per reformar el reglament del Parlament. Independentistes i oposició han constat aquest dilluns en una nova reunió de la ponència que no hi ha acord per tirar endavant un text comú que permeti fer plens virtuals en circumstàncies excepcionals com l'actual. El principal escull és que els no independentistes demanen una prohibició formal en el text que impedeixi fer investidures, mocions de censura o qüestions de confiança virtualment. Una exigència que no s'accepta des de JxCat que, un cop vist el desacord, aposta per tirar-la endavant igualment fent valdre la majoria independentista.
Des d'aquest grup consideren que "la reforma és necessària i que ha de preveure que qualsevol ple es pugui fer de manera telemàtica amb intervencions i votacions a distància". A més, lamenten que el "bloc del 155" vulgui "vetar específicament" els plens d'investidura. De manera similar ho veuen des de la CUP, que consideren que la cambra no pot "quedar limitada". ERC, per la seva banda, també aposta per "no restringir ni limitar cap debat parlamentari", però demana posar en valor els "consensos" assolits fins ara en la ponència i que quedin recollits a la proposta.
Els republicans volen que el text final "reculli al màxim les opcions que més suports han rebut durant les sessions", malgrat que no hi hagi acord en aquest darrer punt dels plens d'investidura telemàtics. Entre aquests punts destaquen el de "fixar una majoria absoluta a la Mesa i una majoria de 2/3 al ple per activar aquestes mesures excepcionals a la cambra", que només es podrien utilitzar en casos de "força major", i també el "dur a terme sessions parlamentàries en format reduït i en format telemàtic".
Tots tres grups independentistes han acordat ara donar-se uns dies per tancar el text definitiu abans de celebrar la propera reunió. Fonts d'ERC asseguren que la seva proposta és mantenir en el text final "els punts compartits fins a dia d'avui com a base", JxCat, però, no està d'acord amb els plens híbrids.
L'oposició té por de crear un precedent per Puigdemont
Després de més dos mesos de confinament, el Parlament ha celebrat aquest dilluns una nova reunió per abordar la reforma del reglament. La impossibilitat de celebrar plens ordinaris durant la pandèmia va obligar als diputats a desenterrar el debat sobre els plens virtuals, un tema que, de fet, ja ha estat espinós durant tota la legislatura per la no investidura de Carles Puigdemont. Una qüestió que ha planat durant tot el debat i que s'ha acabat convertint en l'escull que impossibilita el consens.
Malgrat que la reforma de la norma bàsica de la cambra s'ha reactivat pel coronavirus, i que només serviria en cas de "força major", quan estigui "en risc la seguretat col·lectiva" i per "catàstrofes naturals", l'oposició té por que serveixi per "alimentar la figura de Puigdemont". Tampoc els genera confiança que l'articulat deixi clar que per activar aquest amb una majoria absoluta de la Mesa i la ratificació de dos terços del Parlament. Des del PSC sostenen que malgrat que la reforma "no té relació directa" amb una investidura a distància de Puigdemont, hi veuen possibilitats de que es creï un "precedent".
De fet, Cs, PSC i Comuns creuen que plens tant importants com aquests, on la cambra ha de decidir si atorga confiança o no a una persona no es poden fer telemàticament, i avisen que hi votaran en contra si no hi ha una "excepció explícita" per aquests supòsits. "Són debats que requereixen immediatesa i presencialitat", apunten des del PSC, que recorden la importància de la "comunicació no verbal", del vot "individual i per crida" i la necessitat garantir que no hi hagi la intervenció de "tercers" o "coaccions" durant el debat.
De manera similar s'expressen des dels comuns, que coincideixen amb que "són debats massa importants per no fer-se presencials i amb tots els diputats presents i votant" i apunten que "si s'ha de mantenir distàncies de seguretat, hi ha maneres de fer-ho". En aquest sentit, des de l'oposició s'apunta que, en cas de nous confinaments i per tal de garantir la distància de seguretat, el ple es podria traslladar a altres espais com el Palau de Congressos o al TNC. Posició que es comparteix des de Cs. El PP, per la seva banda, s'ha mostrat contrari des de l'inici a reformar el reglament.