La reforma de la sedició ha creat debat i ara Pablo Iglesias ha alertat que no es criminalitzi de facto la protesta social. L'exlíder de Podemos i exvicepresident del govern espanyol ha advertit aquest divendres en una atenció als mitjans a Sevilla que no tindria sentit que la seva eliminació conclogui amb la incorporació "per la porta del darrere d'altres tipus penals per criminalitzar la protesta social". Tanmateix, ha reconegut que la derogació d'aquest delicte "anacrònic" és un "avenç democràtic". De moment, els experts en dret encara analitzen com afecta la reforma als condemnats pel procés i els exiliats.
D'altra banda, Iglesias ha revelat el malestar de Podemos amb la reforma de la sedició. La cosa és que ja ha parlat amb companys del partit que estudien "molt al detall una reforma que s'ha portat amb enorme secretisme", tot i que hi ha consens en tota l'esquerra sobre que "cap reforma pot servir perquè activistes socials que practiquen la desobediència civil o protesten al carrer es puguin trobar amb nous tipus penals que serveixin per criminalitzar la protesta social". Una de les persones de l'entorn de la formació morada que ha parlat sobre la iniciativa legislativa ha estat Jaume Asens, per explicar que així es rebaixarà la presó a un màxim de cinc anys.
Grande-Marlaska ha de dimitir
"És un avenç democràtic que no existeixi la sedició, però no pot entrar per la porta del darrere un altre tipus de delictes", ha insistit l'exlíder de Podemos, que ha assenyalat que "no té sentit en una democràcia tipificar tipus penals que serveixin per perseguir a la gent que protesta". I és que "la protesta i la desobediència civil enriqueixen les democràcies en sistemes de pluralisme polític", motiu pel qual Iglesias ha considerat que "està bé que deixi d'existir un delicte anacrònic com la sedició, que ha estat utilitzat per criminalitzar l'independentisme català".
L'exvicepresident del govern espanyol ha aprofitat per dir que Fernando Grande-Marlaska "ha d'assumir la seva responsabilitat", per la "violació flagrant dels drets humans" a Melilla. Iglesias ha recordat que hi va haver membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que van incomplir la llei, "sota les ordres del Ministeri de l'Interior" i "a la vista dels vídeos que han aparegut". "A partir d'aquí, el ministre ha d'assumir la seva responsabilitat", ha conclòs, donant a entendre que Grande-Marlaska ha de dimitir. Però el titular d'Interior s'aferra al càrrec i dijous ja va dir que no dimitiria.