La pandèmia causa autèntics estralls, també en els partits polítics. Entre totes les mesures per aturar els contagis, el passaport covid ha estat la que ha provocat que un regidor de la CUP a Arbúcies, Lluís Ribas, hagi decidit donar-se de baixa de la formació anticapitalista, i és que considera que està "avalant" la gestió de la pandèmia que està duent a terme la Generalitat, una gestió que considera que no està encaminada a millorar la salut ni el "bé comú", i que els que guanyen són farmacèutiques i fons d'inversió.
En un escrit publicat a través de les xarxes socials Ribas acusa la CUP d'exercir un silenci còmplice davant la retallada de drets i llibertats que suposa el passaport covid, "que s'ha demostrat que no està pensat per reduir contagis sinó per coaccionar un grup de gent que lliurement ha decidit no vacunar-se d'un vaccí que no és obligatori posar-se", exposa el regidor, que també lamenta que la formació no hagi fet un debat amb la seva militància sobre aquest tema.
"És paradoxal que estiguin muntant actes antirepressius i quan acaben, vagin tots corrents al bar a ensenyar el codi QR perquè el papa estat els doni permís per fer una cervesa. En això s'han convertit els antisistema i d'això no en vull formar part", afegeix el regidor, que acaba l'escrit amb una frase de l'anarquista Emma Goldman.
Ribas, que es defineix al seu perfil de Twitter com "pare, company, independentista, d'esquerres i educador social" ha compartit en diverses ocasions publicacions contra les vacunes i les restriccions. També va participar a principis de desembre en la manifestació de Barcelona contra el passaport covid. Ara que s'ha donat de baixa de la CUP ha dit però que seguirà com a regidor fins acabar la legislatura.
Què diu la CUP?
La gestió de la pandèmia per part del Govern ha rebut reiterats tocs d'atenció de la CUP. La formació anticapitalista ha demanat sempre que les restriccions vagin sempre acompanyades d'ajudes socials, reforçant l'atenció primària i apuntalant el sistema sanitari, també regulant els preus dels testos d'antigens -una mesura mitjançant la qual també han reclamat una farmacèutica pública- i amb més metges, rastrejadors i personal en general.
També abans de nadal quan es van anunciar noves mesures van registrar una petició a les meses de la comissió d'Interior i de la comissió de Salut per la compareixença dels consellers Joan Ignasi Elena i Josep Maria Argimon, per tal que expliquin quina és la idoneïtat de les mesures per reduir els contagis. Les comissions encara no s'han convocat i per tant, encara no s'han resolt aquestes compareixences.
Aquell mateix dia el diputat Xavier Pellicer va carregar contra el passaport covid, una mesura que va assegurar que suposa una "bretxa i discriminació" per les persones que es troben en una situació irregular i per les persones que poden tenir dificultats per accedir a recursos digitals: "Veiem que un mes després de l'entrada en vigor del passaport covid, no ha servit per allò que es va explicar que havia de servir. Seguim posant en qüestió aquesta mesura", va declarar.