L'edil de Vox a l'Ajuntament de València, Cecilia Herrero, té oberta una investigació sobre possibles delictes d'odi per la Fiscalia de València per uns comentaris a les xarxes socials de caràcter racista. Ara, la fiscalia ha comunicat que s'incorporen a la investigació les presumptes amenaces al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, denunciades pels socialistes valencians per "tractar-se dels mateixos fets", segons l'escrit de la fiscal que avança elDiario.es. El passat 24 de maig, el regidor del PSPV, Borja Sanjuán, va sol·licitar una ampliació de la denúncia contra Herrero per delicte d'odi, afegint més publicacions al seu compte de X. Missatges com "seria un bon moment perquè els escortes del govern espanyol fessin vaga" o "al Consell d'Europa li poden donar molt pel cul, Sánchez traïdor", "Sánchez és un traïdor. Ha venut Espanya als moros", són alguns dels missatges que la regidora ultra ha escrit a les xarxes que els socialistes han afegit a l'escrit.

El regidor socialista ha informat Herrero de l'ampliació de la investigació en considerar que els missatges poden incitar a la violència contra Sánchez. Sanjuán ha tornat a demanar a l'alcaldessa de València, del PP, María José Català, el seu cessament. "No ha de seguir ni un minut més en l'equip de govern municipal", ha afirmat. 

Comentaris racistes a les xarxes

La Fiscalia de València va decidir obrir diligències contra la regidora ultra per un possible delicte d'odi arran d'una denúncia de Compromís, que posteriorment, va ser ampliada després de recopilar una vintena de missatges de contingut racista difós per l'edil de Vox a X des de l'any 2020. Un cop es finalitzen les diligències, si es confirma que existeix un possible delicte d'odi, es remetria la denúncia al jutjat. “Tanta reconquesta per acabar pagant-los la invasió als moros”; “Fàstic. Són salvatges. Fora Àfrica de l'Europa civilitzada”, "no són migrants ni immigrants; són Invasors", són alguns dels missatges que ha publicat Herrero al seu compte. En concret, l'últim exemple va ser un comentari publicat el 19 d'abril dirigit contra l'exdiputat de Podemos a Madrid, Serigne Mbayé, que va compartir a través de X una sèrie de vídeos racistes, xenòfobs i ofensius de Daniel Esteve, el mediàtic líder de Desokupa, en el qual ell es preguntava. “No sembla que li falta alguna cosa o només m'ho sembla a mi?”. Herrero va contestar: “Sí. Falta que tornis al teu país”.

Aquest atac contra Mbayé va provocar la indignació de l'oposició. Compromís va presentar la denúncia i el PSPV va portar al ple del passat 30 d'abril una moció per la qual demanava al PP i a l'alcaldessa de la ciutat la reprovació a la regidora del partit de Santiago Abascal. Tanmateix, Català no la va desautoritzar i va aprovar amb els vots del PP i Vox una moció genèrica, que no feia referència als comentaris d'Herrero, i es condemnava "qualsevol mena i expressió de racisme". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!