La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha emplaçat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a no "incidir en el debat públic". Així ho ha fet en una entrevista aquest dilluns al Cafè d'idees, després de diverses jornades de tensió per una suposada instrumentalització política del cos, seguida de l'anunci de la comissió parlamentària sobre el model policial que presidirà la CUP. Davant les advertències fetes públiques la setmana passada pel major Trapero, que en un punt va qüestionar "Què ha de canviar el món llançar pedres a la policia o cremar contenidors?," la CUP ha demanat que els Mossos "acceptin també" les seves "crítiques i observacions".
Crítiques legítimes
"Si el que no volen és que se'ls utilitzi políticament, que ells tampoc actuïn políticament". Així s'ha defensat la diputada cupaire dels comentaris del major Trapero, que la setmana passada va denunciar una actitud de "menysteniment" per part de les institucions i l'auge de "comportaments preocupants d'intolerància" contra la policia. Aquest dilluns, Reguant ha opinat que si bé Trapero pot fer les declaracions que vulgui i que això "és legítim", el major incorre en una contradicció quan demana que no es polititzi el cos dels Mossos quan, a la vegada, no es mostra obert a rebre "les crítiques i observacions" per part dels partits polítics. Per Reguant, els Mossos "intenten incidir en el debat públic que hi ha al voltant de la comissió que s'ha creat al Parlament i que s'ha d'acabar de constituir".
Transparència policial
Preguntada sobre la nova comissió d'estudi del model policial del Parlament, a partir de la qual els anticapitalistes esperen crear un "mecanisme independent per fiscalitzar les males praxis dels cossos policials," Reguant ha explicat que una de les motivacions és poder sancionar els agents en paral·lel a la justícia espanyola "i que es faci amb més celeritat del que es fa".
Dilluns passat, la presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, va assegurar que la comissió serà la veritable auditoria que a parer seu la Conselleria d'Interior mai va arribar a fer. Amb això, Sabater es va referir a allò que el llavors conseller Miquel Buch va anomenar com "l'auditoria més gran de la història" i que es va materialitzar en 34 investigacions amb 50 agents implicats, una investigació que es va activar després que es detectessin algunes conductes de possible mala praxi entre els agents antiavalots en les manifestacions postsentència. Sabater va dir que aquesta comissió d'estudi respon a una "demanda majoritària" de la societat i va recordar que la seva organització la va posar com a condició en el pacte d'investidura de Pere Aragonès.