El rei emèrit s'ha deixat veure en públic en el partit entre Rafael Nadal i Andy Murray, a Abu Dabi al torneig de l'exhibició Mubadala World Tennis Championship. Una notícia que arriba justament en ple debat sobre la seva tornada a Espanya i després que el president del govern espanyol, afirmés que el rei emèrit havia de "donar explicacions" davant la ciutadania

Des de l'estiu del 2020 el rei emèrit viu als Emirats Àrabs, però després del tancament de les causes judicials que s'havien obert a Suïssa per la donació de 65 milions des d'Aràbia Saudí, Joan Carles I està intentant tornar a Espanya, malgrat que el seu retorn podria afectar negativament el seu fill Felip, amb qui pràcticament no té relació avui en dia. Ara per ara, la Monarquia i la Zarzuela negocien la tornada de l'exmonarca, buscant prendre una decisió bilateral, tenint en compte l'arribada de les festes nadalenques. 

El retorn a Espanya 

Semblava que el retorn de Joan Carles I, amb motiu de les festes nadalenques, seria la setmana vinent. Ara bé, des de la Zarzuela hi ha la preocupació que la seva tornada esquitxi la imatge del seu fill, que el 24 de desembre pronunciarà el seu discurs nadalenc com a cap d'estat. És per això que Joan Carles hauria acceptat retardar-lo uns dies i fixar una nova data: el 5 de desembre, una data assenyalada, per la celebració de la nit de reis i perquè és també, el 84è aniversari del monarca. 

Una data que no se salva de complicacions, ja que el dia 6 de gener és quan el seu fill i actual cap d'estat, Felip VI, presideix la Pasqua Militar, en què es commemora la reincorporació de Menorca a la Corona el 1802. 

La visió de Sánchez

Aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va pronunciar per primera vegada sobre les novetats judicials del cas, en una roda de premsa a Brussel·les després de la celebració de l’últim Consell Europeu de l’any.

Preguntat sobre si manté que l’excap de l’Estat hauria de donar explicacions, el dirigent va ser rotund: “Per descomptat que ho crec. Crec que el rei Joan Carles ha de donar explicacions”. També ho va ser quan se li va preguntar sobre si hi ha hagut contactes per part de La Zarzuela per un hipotètic retorn del rei emèrit a Espanya: “No m’han consultat”.

On s'allotjarà?

Sectors propers a la Zarzuela s'obren a obrir les portes de la Casa Reial al rei Joan Carles I, però només durant una temporada, fins que tingui a punt la seva residència definitiva, tant per qüestions de "seguretat" com perquè el rei emèrit es nega a viure a qualsevol altra part de Madrid. 

 

Imatge principal: El rei Joan Carles al torneig Mubadala / EFE