Diàleg entre l'Estat i Catalunya, sí, però ha de situar-se dins la Constitució. Així ho ha defensat, també, el Rei d'Espanya, que aquest dilluns ha inaugurat la legislatura al Congrés dels Diputats i ha mostrat un lleuger canvi de to. "Espanya no pot ser la d'uns contra altres, Espanya ha de ser de tots i per a tots", ha assegurat, tot reivindicant-se com un "rei constitucional". És el segon acte solemne de Felip VI, i el primer amb un govern de coalició en mans dels independentistes. Uns diputats que han plantat el Rei d’Espanya, que no els “representa”. Unidas Podemos s’ha trobat en una situació incòmoda.
El monarca ha inaugurat la nova legislatura, en l’acte solemne d’aquest dilluns, amb mig centenar d’escons buits, els 29 diputats i 20 senadors independentistes. Una hora abans de l’inici, Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Néstor Rego (BNG) han llegit un manifest justificant la seva plantada. No era el Rei del 3 d'octubre del 2017, però sí que s'ha aferrat a la Constitució davant del diàleg que emprendran La Moncloa i la Generalitat.
En el seu discurs davant l'hemicicle, Felip VI ha reivindicat que per a dialogar i arribar a acords Espanya compta amb una "base ferma" que és la Constitució, que "ha estat lloc de trobada de tots els espanyols, de diferents maneres d'entendre i sentir Espanya, amb una inequívoca vocació integradora i incloent al mateix temps que respectuosa amb la nostra pluralitat i diversitat territorial". En aquest sentit, ha dit que el diàleg forma part de la pròpia Constitució, que defineix Espanya com un "Estat Social i Democràtic de Dret". Ha subratllat que és "un Estat Social, un Estat Democràtic i un Estat de Dret". Són "tres pilars essencials, inseparables i indissociables els uns dels altres".
En un context d'alta polarització, el Rei també ha fet una crida a abandonar les trinxeres ideològiques, en una frase que segurament ha estat la que més fortuna ha fet: "Espanya no pot ser d'uns contra altres; Espanya ha de ser de tots i per a tots". El monarca espanyol ha defensat que "així ho ha volgut la societat espanyola durant més de 40 anys", i que "així ho segueix volent i, sobretot, així ho mereix".
L'acte solemne, com és habitual, ha acabat amb un sonor visca el Rei de l'hemicicle del Congrés dels Diputats.
Plantada ‘indepe’
Una hora abans de l’inici de l’acte, els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Néstor Rego (BNG) han llegit un manifest conjunt per justificar la seva absència. “La monarquia i el rei no ens representen”, assegura el text unitari del sobiranisme català, basc i gallec. Han denunciat el que consideren “una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis”.
"En el camí democràtic cap a la llibertat que aspirem, el Rei no és un interlocutor vàlid per a nosaltres", continua el manifest independentista, que assegura que Felip VI, "no té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política". En aquest sentit, recorden el "discurs autoritari" del 3 d'octubre del 2017, que va demostrar que "el seu paper no ha estat altre que el d'intentar imposar projectes i valors antidemocràtics”.
Batet tanca files amb el Rei
Abans del Rei, ha intervingut la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que ha insistit a fer una crida al diàleg sense cap mena d’exclusió i des del respecte a totes les posicions polítiques. Això sí, també ha tancat files amb la monarquia, després de la plantada independentista. Batet ha defensat que la monarquia “ha sapigut mantenir, sense excepció, la seva posició institucional”. N’ha reivindicat la “legitimitat i posició”, i ha conclòs que les crítiques “contribueixen a la seva fortalesa” i eviten “el perill de la seva apropiació partidista i excloent”.
Podem, incòmode
La presència d’Unidas Podemos al govern espanyol s’ha notat i ha fet aflorar les seves contradiccions. A l’entrada del monarca a l’hemicicle, els membres de l’executiu de la formació morada, encapçalats pel vicepresident Pablo Iglesias, han aplaudit tímidament el monarca a la seva arribada. En canvi, com en l’anterior ocasió, els diputats del grup parlamentari d’Unidas Podemos s’han mantingut dempeus, però no han participat de l’ovació al Rei d’Espanya. Els diputats del PNB tampoc no ho han fet.