El Rei tornarà a trepitjar Catalunya, cinc mesos després de la seva última visita oficial. I ho farà en plena onada de protestes i aldarulls després de l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Segons confirmen fonts de La Moncloa, Felip Vi i Pedro Sánchez reprendran l'agenda pendent i visitaran junts la planta de SEAT, a Martorell, el divendres a primera hora del matí. Aquest acte estava previst per al passat mes de desembre, però va haver de ser anul·lada per la quarantena del president del govern espanyol, que dies abans havia estat en contacte estret amb Emmanuel Macron, positiu per coronavirus. Els detalls de la visita s'estan acabant de tancar.
Aquesta visita arriba en un context polític extraordinari. Els partits independentistes es troben en plenes negociacions del Govern de la Generalitat, encapçalades pel republicà Pere Aragonès, després de la victòria estèril del socialista Salvador Illa. En paral·lel, continuen les protestes a Barcelona contra l'empresonament del raper Pablo Hasél i per la llibertat d'expressió. Totes les mirades estan posades a la capital catalana, especialment després que uns manifestants intentessin incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana. El malestar continua ocupant els carrers malgrat la situació sanitària.
Per si tot això fos poc, el dijous passat es coneixia la nova regularització del rei Joan Carles I. El rei emèrit pagava 4,4 milions d'euros més, prèviament defraudats, a l'Agència Tributària per "l'assumpció de la Fundació Zagatka de determinades despeses per a viatges i serveis realitzats per Sa Majestat". Un escàndol que taca més la imatge de la monarquia espanyola, enfangada en un pantà de corrupció, i que divideix profundament els dos socis del govern espanyol.
L'última visita de Felip VI a Barcelona va ser el passat 9 d'octubre, on, també acompanyat de Pedro Sánchez, va presidir el lliurament de premis de la primera edició de la Barcelona New Economy Week-BNEW.
Divisió a La Moncloa
L'endemà de la segona regularització, en una roda de premsa a La Moncloa, Pedro Sánchez va tornar a construir un tallafoc al voltant de l'actual rei Felip VI, desmarcant-lo de les "conductes incíviques" del seu pare. Si bé expressava "el mateix rebuig que la ciutadania" davant les notícies que apareixen, el president espanyol limitava els danys: "Aquí no es qüestionen institucions sinó el comportament d'una persona, és molt important subratllar-ho". En canvi, Unidas Podemos fa una esmena a la totalitat a aquest discurs. Aquest mateix dilluns, la portaveu de Podem, Isa Serra, denunciava la inacció de les diferents institucions de l'Estat: "Un cop més es demostra no només que la monarquia està ofegada per la corrupció, sinó com poden riure’s del conjunt de la ciutadania”. I reblava: "Cada dia que passa sense que la Fiscalia o el Suprem investiguin, es degraden el conjunt de les institucions de l’Estat”.