Dilluns 3 d'agost, la Casa Reial espanyola publica una carta del rei emèrit, Joan Carles I, on comunica al seu fill i actual monarca, Felip VI, que abandona Espanya sense data de tornada a causa de certs esdeveniments passats de la seva vida privada. El que ve a ser un eufemisme per dir que se'n va d'Espanya per preservar el llegat del seu fill i allunyar-lo així de les investigacions i corrupteles que pesen sobre l'emèrit.
La fuga del rei emèrit culmina la jugada de la Casa Reial que va començar amb la renúncia de Felip VI a la seva part de l'herència del seu pare després que es descobrissin, des de Suïssa, informacions dels seus negocis bruts a l'Aràbia Saudita. També es pot veure com un segon intent per salvar la institució, com també ho va ser la seva abdicació el juny del 2014.
El que no diu la carta és on és l'emèrit i són moltes les especulacions que s'han publicat al respecte, però hi ha dues teories que han agafat més força. La primera assegura que Joan Carles I és a la República Dominicana allotjat a casa d'un amic, Pepe Fanjul. A favor d'aquesta teoria hi ha que el país caribeny no té pacte d'extradició amb Suïssa, on Joan Carles també està sent investigat, i també que ho van publicar dos diaris monàrquics com l'ABC i La Vanguardia, tot i que aquest dijous afirmen que tampoc saben on és l'exrei espanyol.
La segona teoria, que ha sonat amb una mica menys de força, és que l'emèrit és a Estoril, ciutat portuguesa on va passar gran part de la seva infància després que el seu pare, Joan de Borbó, s'hi exiliés després de la proclamació de la II República espanyola.
Ara bé, sembla que cap de les dues teories acaba de ser vàlida i a cada moment que passa sense tenir confirmació de la Casa Reial, més creix la intriga i el neguit al voltant del parador de Joan Carles I, un rei exiliat que està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol i per la Fiscalia suïssa. També crida l'atenció que tot i no dir on és, el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, va assegurar que l'emèrit està a completa disposició del ministeri fiscal, tot i que és difícil contactar amb algú que no saps on és.
Un govern a prop de la ruptura?
L'exili de Joan Carles I ha provocat també un autèntic terratrèmol polític que ha arribat, fins i tot, a plantejar una possible ruptura del govern espanyol arran de les fortes tensions que ha provocat entre els dos socis de l'Executiu, PSOE i Podemos. Per una part, el PSOE ha defensat per activa i per passiva el moviment del rei emèrit i, per l'altra, Podemos l'ha criticat durament, fins i tot demanant que la justícia evités que pogués sortir del país.
Una de les veus fortes del PSOE dins l'executiu espanyol, la vicepresidenta Carmen Calvo, va afirmar, protegint l'emèrit, que no ha fugit de res perquè "no està immers en cap causa" judicial. També va defensar que el gabinet de Sánchez no havia tingut res a veure amb l'exili de Joan Carles I i que van conèixer la carta "al mateix temps que tothom".
Per part de Podemos, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va assegurar que la seva formació no sabia, en cap cas, les intencions del rei emèrit, i va ser realment dura amb l'actitud del seu soci de govern, "no és una decisió que s'hagi pres en el govern de coalició", sinó que ha estat del "PSOE des de la Moncloa", va assegurar Montero en una entrevista a la Ser, on també va qualificar la fugida d'"indigna".
4. Teniendo causas pendientes en España y tanto dinero para viajar y protegerse, ¿la justicia va a permitir que se marche? ¿No podría eso dificultar las pesquisas? Esperamos que no sea precisamente ése el motivo de la decisión y, si es así, se le impida huir.
— Pablo Echenique (@pnique) August 3, 2020
El portaveu de Podemos al Congrés, Pablo Echenique, per la seva part, va demanar que s'impedís la sortida del rei d'Espanya assegurant que la fugida representa una voluntat per dificultar la investigació del Suprem al respecte. En la mateixa línia, el grup d'Unidas Podemos al Congrés va publicar un comunicat on demanaven no "seguir impedint el debat social sobre el model d'Estat d'Espanya" i apostaven clarament perquè Espanya faci el pas cap a la república abolint la monarquia.
Un president ignorant
Pel que fa al president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, es va limitar a oferir una roda de premsa després de l'últim Consell de Ministres del curs polític per repassar tot el que s'ha fet des de La Moncloa des que va conformar el seu gabinet i on no va mencionar ni una sola vegada l'afer de Joan Carles I.
No va ser fins al torn de preguntes, i gràcies als periodistes, que va haver de donar explicacions sobre el fet, tot i que no va ser gens precís, tot al contrari. Per començar, va assegurar que les converses entre el cap de l'Estat, Felip VI, i ell mateix són confidencials, fet que va disparar les alarmes sobre un possible pacte per a la fugida de l'emèrit.
Tampoc va saber respondre a la pregunta "on és Joan Carles I?", i es va limitar a dir que no tenia ni la més remota idea del parador de l'emèrit.