El rei Felip VI iniciarà el proper dia 14 un viatge oficial a Riad, capital de l'Aràbia Saudita, que ha hagut de ser ajornat fins a dues vegades, una al febrer i una al novembre. Un dels motius principals del viatge del Rei és la signatura del contracte de compra de cinc corbetes per més de 2.000 milions d'euros per a la marina Saudita construïdes per la drassana pública espanyola Navantia.
Tal com estava previst al novembre, el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, i el de Foment, Íñigo de la Serna, acompanyaran Felip en aquest viatge, segons ha confirmat avui l'Oficina d'Informació Diplomàtica (OID). Qui no hi serà és la reina Letícia, presència de la qual no s’havia previst tampoc en cap de les altres dues ocasions.
El contracte de Navantia, l'adjudicació del qual depèn de la decisió política saudita, disposa de tots els detalls tècnics des de fa mesos en espera que es normalitzés la situació política espanyola i el Rei pogués acudir a l'Aràbia Saudita per solemnitzar la signatura.
Ignorant l'Eurocambra
La presència del Rei al país per tancar un contracte militar ha obert la polèmica, ja que el passat mes de febrer el Parlament Europeu va reclamar que s’aturés la venda d’armes a l’Aràbia Saudita amb una menció especial per a Espanya. La monarquia i el govern espanyol han ignorat totalment la resolució que condemnava "la convivència i complicitat" entre la UE i els dictadors de les monarquies del Golf.
En el debat de la resolució es va denunciar que Espanya, el Regne Unit, França i Alemanya són els principals venedors d'armament a l'Aràbia Saudita, i va posar el focus a Madrid i Londres per haver "augmentat significativament" el seu subministrament d'armes al règim. Qui també ha contribuït a la polèmica ha estat Podemos, que ha demanat al monarca que cancel·li la visita ja que es tracta d'un país on hi ha "una sistemàtica violació dels drets humans".
Res de tot això ha fet fer marxa enrere a la Zarzuela, que al·lega que és el govern espanyol el que decideix els viatges a l'exterior del cap de l'Estat. El viatge del Rei suposa una important oportunitat per obrir la interlocució bilateral amb el rei Salman i els seus hereus, així com per afavorir interessos econòmics espanyols en diversos sectors.
Sense Letícia
Des de la Zarzuela, s'ha confirmat que la reina Letícia no assistirà al viatge. No se n'han explicat els motius concrets, tot i que no suposa cap canvi de plans, ja que la seva presència no s’havia previst tampoc en cap de les altres dues ocasions.
El rei emèrit Joan Carles I va visitar l'Aràbia Saudita en quatre ocasions al llarg del seu mandat. D'aquestes, dues vegades va fer-ho acompanyat de la reina Sofia i dues més va viatjar sol. La seva presència no era indispensable en la visita a un país on les dones no tenen cap tipus protagonisme en qüestions polítiques.
Quasi un any d’ajornaments
Fa quasi un any que s’intenta agendar aquesta visita, però una sèrie d’imprevistos ho havien fet impossible fins ara. Primer, estava prevista pel febrer passat, però la situació d'interinitat i bloqueig polític en van desaconsellar la visita. Un cop superada la investidura, va tornar-se a buscar una data: el 12 de novembre.
En aquell cas, la mort del príncep Turki bin Abdelaziz al-Saud, germà del rei Salman, hores abans que el Rei agafés l'avió a Riad, va obligar a ajornar el viatge per segona vegada. A la tercera va la vençuda diuen, així que s’espera que aquesta setmana tingui lloc finalment la visita, que transcorrerà íntegrament a la capital saudita.
L’AVE Medina-la Meca
A banda dels contractes militars, el que previsiblement també hi haurà sobre la taula serà el projecte del tren d'alta velocitat entre la Meca i Medina que desenvolupa un consorci espanyol. A mitjans de novembre, després de l'ajornament del viatge, el consorci espanyol i les autoritats saudites van arribar a un acord que concedia 14 mesos més de termini —fins març de 2018— per acabar el projecte d'alta velocitat i que establia el pagament de 150 milions d'euros per sobrecostos.