La visita d'aquest divendres del rei Felip VI a Barcelona ha provocat tot tipus d'accions per part de l'independentisme institucional i de carrer. L'assistència del monarca espanyol ha revifat una flama que es va encendre amb la inhabilitació del president Quim Torra i que va agafar embranzida amb el tercer aniversari de l'1-O.

La primera resposta ha estat la del sobiranisme institucional. Felip VI assistirà a l'entrega de premis de la nova edició de la BCN New Economic Week i es trobarà amb la plantada de les tres principals institucions de Catalunya. I és que tant el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, com el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja han confirmat que no hi assistiran.

La inhabilitació de Torra ha deixat el Govern sense president, i amb Aragonès i Budó com a màxims dirigents | Jordi Bedmar

Aragonès ja va deixar clar durant la sessió de control al Govern d'aquest dimecres que "el Rei no és benvingut a Catalunya". De fet, el coordinador nacional d'ERC va convidar la monarquia a reflexionar sobre el fet que el Parlament, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona hagin declinat participar a l'acte. 

Per la seva banda, Colau ha justificat la seva absència per les "males praxis" de la Casa Reial. "No participaré en els actes protocol·laris del Rei fins que la Casa Reial no doni les explicacions que ha de donar“, va dir en declaracions a Betevé en referència a la marxa del rei emèrit Joan Carles i la conversa amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes.

La flama del carrer, encesa

Més enllà de les institucions, les principals entitats civils independentistes també han preparat accions de cara a la visita del monarca. La primera serà el dia abans que Felip VI posi un peu a Catalunya. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una cremada massiva de fotografies de Felip VI davant de tots els ajuntaments de Catalunya.

En la convocatòria de la cremada, l'entitat ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans ja va sentenciar que incendiar fotografies dels monarques espanyols és legal i que s'empara dins la llibertat d'expressió, malgrat que la justícia espanyola ha encausat diversos activistes per aquest motiu.

Ja pel mateix divendres, la mateixa Assemblea, juntament amb Òmnium Cultural i altres entitats i partits han preparat una protesta que es basarà a construir una cadena humana des de l'Estació de França, on se celebrarà l'acte al qual assistirà el Rei, fins al Monument a Colom de Barcelona, a tocar del World Trade Center. L'acció ha estat convocada a les 10h, la mateixa hora que està previst l'acte del Rei.

L'objectiu, segons els convocants, és deixar clar a "Felip VI que no és benvingut i que Catalunya no té rei" i denunciar "la impunitat dels Borbons i la complicitat i connivència del govern espanyol". A banda de l'ANC i Òmnium, hi han donat suport JxCat, ERC, CUP, USTEC-STEs, la Intersindical-CSC, IAC, Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, CIEMEN i Drets.

Els CDR del Barcelonès, per la seva banda, també han convocat una manifestació a la mateixa hora a la cruïlla dels carrers Marquès d'Argentera i Comerç, justament davant de l'Estació de França. "Aquest divendres el cabdill del Règim del 78, Felip de Borbó, desembarca a Barcelona conjuntament amb en Pedro Sánchez. Els CDR serem al carrer per recordar-li que no és benvingut", han avisat des de Twitter.

Una prova més pels Mossos

Tot i les diverses concentracions convocades, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha situat aquesta visita com un "acte més", similar des del punt de vista de la seguretat a la Diada o al dia que es va fer pública la inhabilitació del president Torra.

Els Mossos van detenir fins a 19 manifestants en el tercer aniversari de l'1-O | Sergi Alcàzar

"La visita del rei i el president del govern espanyol no ens genera més tensió", va dir a la sessió de control al Govern, remarcant que és "un fet més". Segons va dir, els Mossos estan "totalment preparats per a qualsevol actuació" policial. Així, els Mossos faran "el que fan sempre", que és "vetllar per la seguretat i la lliure manifestació".

Reconciliació amb Sánchez?

Al marge de l'independentisme, aquesta visita no es pot deslligar de la lluita de poders que s'esta produint en el si de l'Estat espanyol. La presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acompanyant el monarca és un intent de l'Executiu per refer ponts després de la polèmica de la setmana passada.

I és que la suposada prohibició del seu govern al Rei perquè assistís a l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona, la posterior trucada de Felip VI a Lesmes i les crítiques del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, van fer esclatar una guerra mediàtica entre el poder executiu, el judicial i la Casa Reial, que ara Sánchez intenta apaivagar.