Després de mesos de fronteres tancades pel coronavirus, havia de ser un acte del tot solemne per tornar a obrir les comportes entre Espanya i Portugal. El rei Felip VI i el president Pedro Sánchez s’havien citat amb el president Marcelo Rebelo de Sousa i el primer ministre António Costa a Badajoz, abans de desplaçar-se fins a la localitat portuguesa d’Elvas. Però, malgrat els intents per tapar-ho de la realització institucional, el monarca espanyol no ha pogut esquivar les crítiques dels ciutadans que s’han aplegat del cantó espanyol. El tour iniciat per La Zarzuela per rentar la seva imatge té llacunes.

 

Ha estat després de rebre les autoritats portugueses a Badajoz, quan han passejat per la muralla de la ciutat extremenya. Durant aquest passeig s’han sentit crits com “Espanya demà serà republicana” o “despeses reials per a hospitals”, a més de visques a la República. També s’han sentit expressions contràries, com “Espanya, unida, mai serà vençuda”.

rei sanchez sousa costa portugal efe

Les autoritats espanyoles i portugueses escolten els himnes a Badajoz (EFE)

El Rei i Pedro Sánchez s'han citat aquest dimecres a dos quarts d'onze del matí a La Alcazaba de Badajoz amb el president de la República portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i amb el primer ministre António Costa. Des d'allà s'han desplaçat a l'altra banda de la frontera, al Castell d'Elvas. Des de La Moncloa subratllen que la trobada "s'emmarca en els actes d'aixecament de controls a la frontera hispano-portuguesa" i destaquen l'"estreta col·laboració" entre tots dos països.

"Tots dos països donen un enorme valor a aquest doble acte conjunt, que reprèn la via de l'estreta relació hispano-portuguesa, amb l'existència d'una agenda àmplia i profunda, en la qual destaquen reptes compartits, com la despoblació, la relació transfronterera, l'emergència climàtica, les interconnexions energètiques i de transport i l'agenda UE", assenyalen des de l'executiu espanyol.

Un cop aixecat l'estat d'alarma, el rei Felip VI i la reina Letizia van iniciar una ronda de visites a totes les comunitats autònomes, que s'allargarà durant tot el juliol i que ja els ha portat a les Canàries, les Balears i Andalusia. Aquest tour arriba després dels escàndols de corrupció de la monarquia espanyola, que han portat el monarca a renunciar a l'herència del seu pare i a retirar-li l'assignació econòmica.

BOE “en qüestió d’hores”

En declaracions als mitjans de comunicació, Pedro Sánchez ha expressat “immensa felicitat” per estar a Portugal. “Som dos pobles germans”, ha assegurat. També s’ha felicitat per l’acord a nivell europeu per obrir les fronteres a quinze països de fora l’espai Schengen. Ha atribuït el retard de l’obertura de les fronteres espanyoles auna “qüestio tècnica”. I ha detallat: “Com abans poguem publicar-ho al BOE, es farà. Serà una qüestió d’hores i no de dies”.