La reina d'Anglaterra està deixant en evidència el rei Felip VI perquè, a diferència d'ell, sempre ha mantingut una exquisida neutralitat respecte a la possible independència d'Escòcia. La reina Elisabet II no només no va rebutjar el referèndum, sinó que tampoc es va posicionar a favor de l'unionisme i va ser neutral en tot moment.
El diari conservador The Times va anunciar el 2014 a tota portada que la monarca anglesa seguiria aquesta mateixa actitud allunyada de l'a por ellos de tradició espanyola, amb un contundent titular en relació amb el procés independentista escocès: "No m'arrossegueu a aquest debat, diu la reina".
Elisabet II va respondre d'aquesta manera als polítics anglesos que reclamaven que es posicionés en contra de la independència i que defensés el 'no'. "La imparcialitat constitucional del sobirà és un principi establert de la nostra democràcia i que la reina ha demostrat al llarg del seu regnat. Com a tal, la monarca està per sobre de la política i els qui ocupen càrrecs públics tenen el deure d'assegurar-se que segueixi sent així", va declarar un portaveu citat per The Times.
Felip VI ha actuat en sentit oposat i ha protagonitzat debats polítics en els darrers mesos, com el polèmic discurs del 3 d'octubre del 2017 contra els independentistes catalans. O el d'aquesta setmana a favor del dret per sobre de la democràcia, en ple judici al procés.
La monarquia britànica ha seguit en nombroses ocasions aquesta política pragmàtica, i el fet és que Elisabet II segueix sent actualment la cap d'Estat de Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, tot i que són països independents.