A Escòcia, tot i l'independentisme, volen a la reina Isabel II del Regne Unit com a cap d'estat d'una Escòcia independent, segons una enquesta del The Sunday Times.

Dos reis, dues maneres de fer

Els escocesos volen seguir tenint a la reina Isabel II com a cap d'estat d'una Escòcia independent, igual que Austràlia i el Canadà. A diferència del rei d'Espanya, Felip VI, Isabel II sempre ha mostrat una total i estrictíssima neutralitat davant dels conflictes polítics, mai s'ha mullat i per tant, tampoc ho va fer durant el referèndum per la independència d'Escòcia.

El rei Felip VI després del referèndum català va irrompre amb un missatge televisat, després de dos dies de la celebració del referèndum de l'1-O. El Rei va avalar la violència policial que es va viure i va prendre partit en un conflicte que dividia la societat del país. Així convertint-se, de nou, en una figura política i no un representat per tots els ciutadans, com sí que ho és la reina Isabel II.

L'enquesta sobre la continuïtat d'Isabel II com a cap d'estat recull uns resultats molt favorables cap a la seva persona, un 47% dels enquestats vol un cap d'estat reial, davant d'un 35% que preferiria un cap d'estat escollit. Mentre que el 18% no estava segur de la seva decisió.

The Sunday Times titula així: "La reina hauria de ser la nostra cap d’estat, diuen els escocesos"

El discurs del 3 d'octubre

Les reaccions de personalitats polítiques davant del discurs de Felip Vi van ser un degoteig constant. El president a l'exili Carles Puigdemont va reaccionar així al discurs del rei del 3 d'octubre: "No pensava que el Rei fos tan poc intel·ligent com per ficar-se a fer política, i d'ultradreta. El 3 d'octubre es va posar al cap d'un cop d'Estat perpetrat per jutges i policies. Felip VI va decidir abdicar en directe i des d'aleshores Catalunya ja no té Rei".

El president inhabilitat pel Suprem, Quim Torra, també va reaccionar i va demanar repetir l'1 d'octubre: "El 3 d'octubre tot era possible. La ciutadania havia pres la determinació de fer guanyar la democràcia expressada en plenitud dos dies abans contra la violència i l'amenaça. Hi hem de tornar. Abandonem disputes internes i fem-ho possible".

En canvi la dreta espanyola més ultra es va sentir reforçada amb el discurs del monarca, que s'havia posicionat completament en mig d'un conflicte polític. Aquell dia els catalans independentistes no es van sentir representats, en la que va ser una de les primeres intervencions més importants després del relleu a Joan Carles I.

"Foc al Borbó"

Tant és així les enemistats que va crear el rei d'Espanya amb el seu discurs que cada cop que trepitja territori català és rebut amb multitud de convocatòries en contra de la seva figura. De fet, avui els Comitès de Defensa de la República (CDR) barcelonins han convocat a les 19 h, una concentració davant les Torres Venecianes, coincidint amb l'aparició del Rei d'Espanya Felip VI a la Fira de Barcelona amb motiu del Mobile World Congress. Així ho han anat anunciant els diferents Comitès dels barris barcelonins a través de la xarxa social Twitter. La convocatòria, titulada "Foc al Borbó", acompanyada d'una imatge amb la bandera espanyola en flames, alerta: "Borbó, no juguis amb foc, cada cop estem més preparades, la paciència fa temps l'hem enterrat". 

Imatge principal: Isabel II reina del Regne Unit. - Europa Press