El Consell de la República ha enviat un comunicat contundent a tots els seus registrats per fer balanç de la situació política actual després que, el passat 1 de març, el president del Consell, Carles Puigdemont, presentés a Ribesaltes, Catalunya Nord, el nou Govern de la institució republicana. El mandat, a més, va donar el seu tret de sortida el 2 de març amb la celebració de la primera Assemblea Territorial del Consell a la Torre del Bisbe d'Elna. Un mes després, el Govern del Consell, "mentre posa fil a l'agulla al seu Pla d'Acció de Govern", ha volgut contactar els seus registrats per valorar la situació política i el paper que hi vol jugar la institució.
L'exili i la confrontació democràtica
El Govern del Consell de la República va néixer amb la finalitat, la qual encara manté com a objectiu principal, de "culminar el procés d'independència de Catalunya iniciat amb el referèndum de l'1-O del 2017", i afegeix que sempre ha estat marcat per l'exili i la confrontació democràtica. Sobre l'exili, el Consell recorda que "en una fase de deriva autoritària de l’estat espanyol i d’implacable persecució política i penal del moviment independentista, va ser l’espai lliure d’Europa allò que va permetre la creació del Consell".
En segon lloc, sobre la confrontació democràtica, el Consell posa de manifest que, "des del seu primer document estratègic que data d’octubre del 2018, el Consell ha entès que per culminar el procés d’independència hi havia dos camins principals: la negociació amb els partits espanyols en el marc de les institucions; la confrontació pacífica, basada en l’exercici dels drets civils i polítics per part de la societat civil i en l’obediència de les institucions catalanes a les majories democràtiques del Principat".
La negociació amb l'estat espanyol
En aquesta nova etapa, el Consell explica que té dues prioritats estratègiques: "condicionar la negociació amb l'estat per assolir un referèndum acordat i preparar la confrontació futura en cas que la negociació fracassi". Aquests objectius, indiquen, es reflecteixen en el Pla de Govern del Consell, que "busca enfortir-se, créixer, treballar per la unitat estratègica de l'independentisme, desenvolupar les futures estructures d'estat republicanes i continuar internacionalitzant el conflicte". Tot i això, finalment, el Consell de la República deixa clar que mentre la negociació amb l'estat no culmini amb el reconeixement del dret de Catalunya a l'autodeterminació, la confrontació democràtica continuarà sent legítima i necessària.