El relator especial de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre qüestions relatives a les minories, Fernand de Varennes, considera que rebutjar l'oficialitat del català a la Unió Europea és "una forma de discriminació" segons el dret internacional. Així ho ha afirmat des del Parlament Europeu de Brussel·les, en el marc d'un acte organitzat aquest dimarts per Plataforma per la Llengua, on el membre de l'ONU també ha demanat a la UE que tracti "de manera respectuosa" els parlants de català, gallec i basc. "No acceptar una llengua [sense motius justificats] vol dir que s'estan denegant beneficis", ha apuntat, segons informa l'ACN. Així mateix, Varennes ha defensat que acceptar l'oficialitat del català a la UE "reforçaria el lema d''units en la diversitat'" i ha subratllat que, precisament, aquest és un dels trets distintius dels vint-i-set.
Segons el relator especial de l'ONU, els tractats de la UE i els de les Nacions Unides "tenen diferents sensibilitats" sobre la defensa de les llengües, fet que pot arribar a traduir-se en "cert menyspreu" cap a alguns parlants. "Fora dels tractats de la UE, sembla que hi ha molt poca protecció per a les llengües de la Unió", ha lamentat. És per això que ha considerat "lògic" tractar aquells que utilitzen el català, el basc i el gallec "de manera respectuosa, tal com es fa a milers de maltesos i irlandesos", els quals tenen la llengua reconeguda oficialment a la UE, malgrat sumar menys parlants que el català.
Durant la seva intervenció, Fernand de Varennes també ha parlat sobre la incorporació de les llengües cooficials al Congrés dels Diputats i ha agraït al govern espanyol la decisió, impulsada pels partits independentistes. "És un bon pas, perquè normalitza la realitat demogràfica del país", ha assenyalat.
A banda del relator de l'ONU, l'acte ha comptat amb la participació en línia de l'eurodiputat irlandès del Sinn Féin, Chris MacManus, que ha coorganitzat l'esdeveniment amb Plataforma per la Llengua. També hi ha assistit el doctor en Ciències Polítiques per la UPF i Càtedra UNESCO en Polítiques Lingüístiques Vincent Climent-Ferrando, la professora de sociolingüística de la Universitat d'Amsterdam Eva J. Daussà, i el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.
La conferència, El català, la 25a llengua oficial de la Unió Europea, s'ha celebrat just quan fa una setmana que els 27 van decidir ajornar la votació sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE. Estats com Finlàndia o Suècia van mostrar públicament reticències, assenyalant que volien conèixer amb més detall les conseqüències legals i econòmiques d'incloure aquestes llengües.