Més veus es pronuncien a favor de l'amnistia. El Relator Especial de les Nacions Unides sobre qüestions de les minories, Nicolas Levrat, ha defensat la mesura que ha de servir per beneficiar l'independentisme perseguit pel procés, argumentant que es tracta d'un instrument completament legal. Per això, s'ha enfrontat amb les veus polítiques i judicials que es pronuncien en contra de la seva aplicació. "La llei ha passat per les instàncies que tenen les competències per aprovar-la i, per tant, és legal", ha sentenciat en una entrevista de l'ACN. En aquest sentit, ha subratllat que els jutges i els fiscals estan "per aplicar la llei, no per decidir si és legal o no". Levrat ha considerat que l'amnistia és "un bon pas" perquè la irrupció de la justícia en un assumpte polític com aquest ha "enverinat" la vida política tant de Catalunya com d'Espanya, i per això creu que és "una oportunitat per retornar la qüestió" al camp polític.

El relator de les Nacions Unides també s'ha referit a altres qüestions que afecten directament una minoria nacional com és la catalana. Com a defensor dels drets d'aquests grups, s'ha mostrat a favor que els catalans puguin decidir lliurement "el seu destí" a través d'un referèndum, exercint així l'autodeterminació. Levrat ha recordat que el 2017, quan encara no ostentava el càrrec que ara defensa, ja va dir "clarament" que d'acord amb les lleis internacionals, europees i espanyoles els catalans tenen aquest dret. "Aleshores no veia cap raó per la qual els catalans no podien votar. Era la posició que tenia el 2017 i és la que també tinc ara", ha afegit.

Sobre el model d'immersió lingüística que existeix en el sistema educatiu català, Levrat ha recordat que al món hi ha 6.000 llengües, però no sistemes educatius en cadascuna d'elles. Per tant, tots els governs que tenen les competències trien les llengües en què volen ensenyar. En el cas d'Espanya, com que les competències en matèria d'educació estan transferides, "és legítim que les institucions catalanes triïn el català per al seu sistema educatiu", si bé ha defensat la promoció de les educacions bilingües o multilingües. En tot cas, el relator de les Nacions Unides ha opinat que el català "no està en perill de desaparèixer", si bé hi ha riscos que han de combatre, sobretot, els mateixos parlants de la llengua fent-la servir.

Jornada sobre llengües minoritzades

Nicolas Levrat es troba actualment a Barcelona per participar en una maratoniana jornada sobre la protecció i promoció de les llengües minoritzades, en què participen experts sociolingüistes. Dos d'ells són Elin Haf Gruffydd Jones i Davyth Hicks, els quals han celebrat la immersió lingüística a Catalunya com a "model de referència" per a tots els parlants de llengües minoritzades. Fins i tot han argumentat que "l'escola hauria de ser una mena d'espai tancat, un hub d'aprenentatge, en què totes les relacions entre docents, estudiants i famílies siguin en la llengua minoritària, perquè ja sabem que la majoritària acapara tants altres àmbits".