El relator de minories de l'ONU, Fernand de Varennes, ha afirmat aquest divendres des de Madrid que "la dissidència política no violenta no hauria de comportar càrrecs penals". Després de la visita de 12 dies a l'Estat, l'expert se suma a les "preocupacions" ja expressades pel relator sobre la llibertat d'opinió l'any passat al voltant de la causa per l'1-O i l'acusació de rebel·lió contra alguns dels presos. "Les restriccions només han d'imposar-se quan són estrictament necessàries i proporcionades", ha indicat De Varennes en finalitzar la visita i després de parlar amb la fiscalia sobre la causa al Suprem.
En les seves observacions preliminars, el relator de minories apunta també que tot i que les principals víctimes de la intolerància solen ser minories com la comunitat gitana o els migrants, "atesos els esdeveniments a Catalunya el 2017", també ha estat "informat d'un número cada cop més gran d'incidents relacionats" amb catalans.
En la mateixa declaració, el relator de l'ONU ha posat en relleu també els "enormes avenços" aconseguits per Espanya en l'àmbit dels drets humans des de la Transició. "Els 40 anys de democràcia han portat Espanya a ser un estat modern i dinàmic amb un govern eficaç i un poder judicial independent".
Visita i informe definitiu
Durant la missió de dotze dies a Espanya, el representant de les Nacions Unides s'ha reunit amb els ministeris espanyols d'Afers Exteriors, Justícia, Interior o Educació, a més de la fiscal general de l'Estat o membres del Suprem. A banda, durant la visita a Catalunya, De Varennes va trobar-se, entre altres, amb el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, o el síndic de greuges, Rafael Ribó.
Segons ha explicat l'expert, l'informe definitiu sobre la visita no es presentarà fins al març del 2020, durant el període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU.