El caos a Rodalies de les últimes setmanes, repletes d'incidències, cancel·lacions i vagues dia sí, dia també, ha provocat que Renfe hagi decidit apartar el director de Rodalies a Catalunya, Antonio Carmona, tal com explica el diari Ara. L'operadora no l'ha destituït, però ha traspassat les seves tasques a una altra persona i l'ha allunyat de les seves funcions. Les tasques de Carmona s'han traspassat al director operatiu del servei, Josep Enric García Alemany, que va ser nomenat la setmana passada. Carmona ha estat apartat tot i que cap partit polític ho havia demanat.
Així doncs, a partir d'ara, la persona que liderarà la interlocució amb la Generalitat és García Alemany, el càrrec del qual es va crear en el marc del pla d'acció que l'operadora està duent a terme per millorar el servei a Catalunya. Carmona va ser nomenat fa només un any, i venia de ser el responsable de comunicació de Renfe a Catalunya. Carmona va començar a treballar a Renfe fa vint-i-tres anys com a ajudant ferroviari, però feia dues dècades que es dedicava a les relacions amb la premsa.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha negat aquest divendres que s'hagi fet una "destitució" de Carmona, i ha emmarcat els canvis a Renfe en un nou "repartiment de tasques" per comptar amb "més mans, intel·ligències i recursos humans", per fer front a les incidències. "S'han incorporat dues persones al centre d'operacions, absolutament centrades en l'àmbit tècnic i tecnològic", ha dit la consellera en referència a Josep Enric Garcia Alemany i Uli Wessling. Carmona, ha apuntat Paneque, es dedicarà a una "tasca més informativa" i de millora de la comunicació amb plataformes, usuaris i premsa. La consellera ha anticipat que hi haurà nous reforços als centres d'operacions de Rodalies.
La destitució de Paneque
De qui sí que s'ha demanat la destitució és de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. Aquest dijous, en el marc del debat monogràfic sobre Rodalies, els grups parlamentaris van donar suport a una proposta de Junts que reclama, a part de la reprovació, el cessament de Paneque. El partit denuncia “la mala gestió” de la consellera en l'escalada d'incidències de la xarxa, motiu pel qual consideren que hauria de ser destituïda. El Parlament també va reprovar el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, pel seu paper en les incidències que pateix Rodalies.
Per la seva banda, la portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, Anna Gómez, va assegurar aquest dijous, després del ple, que els usuaris estan “completament col·lapsats”, alhora que “cada vegada més enfadats i més rebels” i per aquest motiu demanen “posar data” a la reunió que se’ls va prometre amb la Generalitat, Renfe i Adif. En una roda de premsa des del Parlament, la portaveu també va exigir al Govern un “canvi de llenguatge” i que, a més de Rodalies, tingui en compte la situació dels trens Regionals. “Cada vegada som més forts i tenim més gent al darrere demanant que sortim al carrer fins que això se solucioni”, va alertar Gómez.