La Secció Segona de l’Audiència de Barcelona ha resolt estimar els recursos d’apel·lació de la Fiscalia i l’acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, contra l’arxiu de la peça 25 del cas Mercuri que havia acordat el Jutjat d’Instrucció nº 13 de Barcelona. El Tribunal deixa sense efecte el sobreseïment del sumari i acorda continuar la instrucció davant el Tribunal del Jurat. La vista contra l’arxiu es va celebrar el dimecres dia 22 de juny a l’Audiència de Barcelona. Un arxiu que l'acusació popular havia denunciat perquè "probablement, havia estat motivat per qüestions no jurídiques i basant-se en els mateixos arguments de la defensa".
El jutge va arxivar la peça 25 que fa referència a la Federació de Municipis de Catalunya per malversació de fons públics per la concessió de subvencions irregulars a la Fundació Privada ACSAR. L'arxivament estava dels recursos que ara s'han estimat i que havien presentat la Fiscalia i l'acusació popular. Els acusats son l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, Montserrat Costa, José A. Cabanillas, Adolfo Moreno, Xavier Amor i Santiago Fontbona.
La investigació va destapar també el cobrament de dietes per part de càrrecs públics sense assistir a les reunions. Aquesta part, que afectava alcaldes de diversos municipis i de diversos partits polítics, es va arxivar per un defecte de forma.
Des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció valoren "de manera molt positiva el fet que l’Audiència de Barcelona fonamenti la seva decisió d’anul·lar l’arxiu i reobrir el sumari en base els mateixos arguments que l’Acusació popular i la Fiscalia Contra la Corrupció havíem defensat en tot moment: que els fons de la Federació de Municipis de Catalunya s’han de considerar públics, donat que més del 94% dels seus ingressos són diners públics que provenen de les arques públiques -Ajuntaments, Diputacions, Àrea Metropolitana Barcelona, Consells Comarcals i Generalitat- i de l’esforç tributari dels ciutadans, al marge que la FMC sigui una associació jurídicament privada"
Segons l'acusació popular "aquesta resolució anul·la la perillosa conclusió a la que havia arribat la jutgessa d’Instrucció nº 13, en el sentit que tot diner públic transferit a una entitat privada en forma de subvenció per una finalitat concreta pugui ser utilitzat de manera inapropiada i per tant no ser objecte de malversació i corrupció, justificant així la possible impunitat d’una associació que gestiona els diners públics com millor els convé i en benefici privat".
"Finalment, apel·lem a l’actual govern de la FMC a tenir un paper actiu en aquesta causa en la defensa dels seus interessos i de la seva imatge malmesa, com a part perjudicada i també en la lluita contra la corrupció. En aquest sentit, ara que s’ha de reobrir el procediment, instem a la FMC a que es personi en la causa i reclamin el retorn dels diners presumptament malversats pels investigats", diu l'acusació popular en un comunicat.
La peça 25
La Peça 25 del cas Mercuri investiga el possible delicte de malversació de cabals públics per les despeses irregulars fetes pels responsables de la FMC. Es tracta de despeses de caire personal o privat abonades per la FMC. En el centre de la investigació hi ha la subvenció de 25.000 euros atorgada de manera irregular a la Fundació ACSAR, l'abonament de diverses factures per treballs d’assessoria externa injustificats o inexistents per compensar econòmicament la pèrdua del càrrec comarcal d’un membre del PSC.
Per aquests presumptes delictes estan imputats Manuel Bustos Garrido (PSC), en qualitat d’expresident de la FMC; Adolfo Moreno Sansano, secretari general de la FMC en el moment dels fets; Montserrat Costa Serra, contractada per la FMC com assessora externa; José Antonio Cabanillas, director de la Fundació ACSAR; Xavier Amor Martín (PSC), actual alcalde de Pineda de Mar i, en el moment dels fets assessor de FMC; Santiago Fontbona Arbós, exregidor del PSC a Arenys de Mar i assessor extern de la FMC en el moment dels fets.
El cas Mercuri
El cas Mercuri és un entramat de diverses operacions que deriven en gairebé 40 peces judicials. Algunes d'elles ja han anat a judici, d'altres estan a punt, però en queden moltes pendents de finalitzar la instrucció.
El cas va posar al descobert suborns, tràfic d'influències, malversació de fons públics, prevaricació, falsificació de documents i contractacions irregulars. Els fets que s'investiguen se situen entre els anys 2010 i 2012, però des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com a acusació popular i és qui va destapar el cas, les irregularitats es remunten a 1999.
El cas és una teranyina política organitzada que beneficiava interessos personals i partidistes a costa de l'interès públic i amb la implicació de l'entorn familiar de Bustos, responsables polítics del PSC, funcionaris municipals, càrrecs de confiança i empresaris. Fins ara s'han fet tres judicis del cas Mercuri amb vuit condemnats, entre els quals hi ha Manuel Bustos. Hi ha quatre peces amb la instrucció acabada i pendents de data de judici. Hi ha sis peces més que estan en fase d'instructor i la 25, que té una part arxivada, i que l'altra ha quedat reoberta ara.