El PSC ha assolit la triple corona després del darrer cicle electoral. Governa a l'Estat espanyol, amb el ministre Jordi Hereu dins del Consell de Ministres; governa la Generalitat amb un executiu monocolor socialista liderat pel president Illa; i, a més, governa en solitari l'Ajuntament de Barcelona, Tarragona i Lleida, sent el guanyador de les eleccions municipals arreu del país. I cal esmentar que governa a les Diputacions de Barcelona, Lleida i Girona i va resultar guanyador de les eleccions europees a Catalunya. Mentrestant, el seu rival català més directe, Junts per Catalunya, té la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès com a principals cotes de poder, tot i millorar resultats en les eleccions al Parlament, ser claus en la governabilitat espanyola i haver guanyat les eleccions a Barcelona. 

El cas és que els socialistes catalans s'han hagut de reorganitzar durant els últims mesos, sobretot amb l'entrada del PSC al Govern de la Generalitat. I és que 6 dels 16 consellers del Consell Executiu de Salvador Illa formen part de l'executiva del PSC. Són Núria Parlon, Alícia Romero, Eva Menor, Esther Niubò, Sílvia Paneque i Òscar Ordeig, a més del president Illa com a primer secretari dels socialistes catalans. De fet, també forma part de l'executiva del PSC el secretari del Govern, Javier Villamayor. Així mateix, el sottogoverno del nou executiu està format per diversos alcaldes i càrrecs municipals, més enllà que s'ha hagut de reorganitzar el grup parlamentari dels socialistes després del pas d'alguns diputats, com el mateix Illa, al Govern. 

Reorganització al partit

El passat mes de març el PSC va celebrar el seu 15è congrés nacional. Va ser tranquil i amb la intenció de ratificar Salvador Illa com a líder indiscutible dels socialistes catalans. Tanmateix, hi va haver alguns canvis, com l'augment de poder de l'actual presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, com a número dos del partit, assumint la viceprimera secretaria, o també el pas de Núria Parlon com a nova portaveu del partit, en substitució d'Elia Tortolero. Com que Parlon ha estat nomenada consellera d'Interior, haurà de deixar el càrrec de portaveu del PSC. De fet, això ja es va escenificar en la roda de premsa d'aquest dilluns, quan va aparèixer Lluïsa Moret per explicar tot el que s'havia tractat en l'executiva d'aquell dia. La nova portaveu és una incògnita, tot i que podria ser la mateixa Moret. En tot cas, un Consell Nacional del PSC a finals de setembre decidirà la nova cara visible del partit. 

Juntament amb Moret, el PSC manté com a homes forts el secretari d'Organització i Acció Electoral, José Luís Jimeno, i el secretari de Política Municipal, Implantació i Territori, Joaquín Fernández. El passat mes de març Miquel Iceta va ser ratificat en una posició honorífica com és la presidència, junt amb l'exalcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, que segueix com a vicepresidenta.

La viceprimera secretària del PSC, LluÏsa Moret / ACN
La viceprimera secretària del PSC, LluÏsa Moret / ACN

Canvis obligats al Parlament

El PSC també s'ha vist obligat a fer canvis dins del grup parlamentari. En els últims anys, Salvador Illa i Alícia Romero han fet tàndem com a cares visibles del principal grup de l'oposició. Ara, ja dins del Govern, guanyen pes els diputats Ferran Pedret i Elena Díaz, que seran el nou president i la nova portaveu dels socialistes catalans al Parlament. Tots dos, que formen part de l'executiva, guanyen pes dins del partit. 

Però la remodelació de la direcció del grup parlamentari del PSC no es queda només aquí. Fins ara, Esther Niubó i Raúl Moreno eren els portaveus adjunts dels grups parlamentaris. Amb els seus nomenaments com a nova consellera d'Educació i secretari general de Drets Socials i Inclusió, respectivament, el PSC ha decidit situar als diputats Jordi Riba i Sara Jaurrieta com a nous portaveus adjunts. Mentrestant, Imma FerretAlberto Bondesio, Rocío GarcíaDavid González i Eva Candela ocuparan altres càrrecs dins la direcció de la formació al Parlament.

A més, Raúl Moreno i Pol Gibert han hagut de renunciar a l'acta de diputat perquè han sigut nomenats secretari general de la conselleria de Drets Socials i secretari general de la d’Empresa respectivament. Això s'afegeix als ja coneguts nomenaments dels diputats David Pérez, Rosa Maria Ibarra i Judith Alcalá com a membres de la Mesa del Parlament. 

El nou president del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret (Jordi Borras ACN)
El nou president del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret (Jordi Borras ACN)

Del món municipal al Govern i al 'sottogoverno'

Són diversos els consellers que han deixat el seu càrrec municipal per formar part del nou consell executiu. Això ha obligat el PSC a buscar relleus a cadascun d'ells. Són varis els ajuntaments que han 'perdut' el seu alcalde perquè ha fet el pas al Govern, com ara Pineda de Mar, Palafurgell, Santa Coloma de Gramenet o Esparraguera. 

En el cas de Santa Coloma de Gramenet, la seva ja exalcaldessa, Núria Parlon, en ser nomenada consellera d'Interior ha hagut de deixar el càrrec de batllessa després de quinze anys. La seva substituta ha estat la regidora socialista Mireia González. De fet, Parlon també s'ha emportat de Santa Coloma el seu tinent d'alcalde Esteve Serrano com a cap de gabinet i l'exdirector de Seguretat Ciutadana, Espai Públic i Medi ambient del consistori, Tomás Carrión, com a secretari general del Departament.

El fins ara alcalde de Pineda de Mar, càrrec que ocupava des del 2007, Xavier Amor, ha estat nomenat secretari de Governs locals i de relacions amb l'Aran al Departament de Presidència. La seva substituta al capdavant del consistori de Pineda serà la regidora i fins ara mà dreta, Sílvia Biosca. En el cas del departament d'Economia, s'ha aprovat el nomenament del fins ara alcalde de Palafrugell Juli Fernández Iruela. La seva substituta serà l’actual Segona Tinent d’alcaldia, Laura Millán. Alhora, el fins fa poc alcalde d'Esparreguera i ja expresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, ha estat nomenat nou cap de gabinet del president Illa. Els seus substituts són Juan Jurado al capdavant del municipi del Baix Llobregat i David Bote al capdavant de la Federació. 

El ja exalcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor / ACN
El ja exalcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor / ACN

Amb tot, hi ha hagut altres consellers que han deixat el seu càrrec municipal. Un exemple és el de Presidència, Albert Dalmau, que fins ara era el gerent de l'Ajuntament de Barcelona i que serà substituït per Laia Claverol. També ha deixat les seves funcions municipals la ja exportaveu del PSC a Girona i actual consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque. La guanyadora de les passades eleccions municipals a Girona serà substituta per Beatriz Esporrín. També ha renunciat al seu càrrec municipal el titular d'Esports, Berni Álvarez, que ocupava la regidoria d'Esports al govern municipal de Tarragona de Rubén Viñuales

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!