Una repassada jurídica. És el que ha fet la secció 21 de l’Audiència de Barcelona al magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, al qual acusa de frau de llei perquè no va tancar la causa del cas Volhov, tal com li va ordenar. A més, la resolució, difosa aquest dimarts, ha deixat erma la investigació de la suposada trama russa relacionada amb el procés, que el jutge Aguirre manté viva des del 2019, sense trobar-hi cap indici delictiu, segons la mateixa Audiència.
La renovació dels magistrats de la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, fa mesos, ha estat clau per aturar les "investigacions prospectives" del jutge Aguirre -en paraules del tribunal- contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, i l’independentisme català, denunciat per totes les defenses. El veterà jutge Joaquín Aguirre rep aquest correccional jurídic al final de la seva carrera professional, ja que ha demanat jubilar-se el 15 de gener vinent. El mateix va passar-li al magistrat Manuel García-Castellón, que va intentar torpedinar la llei d'amnistia i al final va haver d'arxivar el cas de Tsunami Democràtic, amb una part dels investigats que procedien del cas Volhov.
En la resolució, de 14 planes, els magistrats María Isabel Delgado, Raquel Piquero i Joan Ràfols (ponent), fan una classe jurídica al jutge Aguirre, a més de detallar les irregularitats que ha comès. Van de menys a més. En recollim les principals.
De subterfugi a opinions personals
La secció 21 de l’Audiència de Barcelona afirma que el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha comès un “subterfugi processal” per crear la peça de la ingerència russa, quan el tribunal li havia ordenat, el maig passat, que tanqués el cas Volhov o peça 2, en acabar-se el termini i sense cap novetat.
El tribunal continua que el jutge Aguirre, en la seva resolució, “deixa amb claredat meridiana” que el desobeeix i crea la nova peça a través d’una intacta, Catmon-Igman. De l’acció del jutge també la titlla d’“ardit processal”, en traslladar els fets investigats en la peça separada 2 a la peça separada Catmon i Igman, "sobre la base d'uns supòsits antecedents que no es corresponen pròpiament amb aquella peça”. El tribunal confessa que li “sorprèn” que el veterà magistrat no hagi fet cas a les seves “clares instruccions impartides”.
També qualifica de “maniobra processal” que el jutge s'hagi escudat en el contingut del telèfon mòbil de Victor Terradellas, que també era a la peça de Catmon, per reviure el cas Volhov amb un nou nom.
A més, el tribunal desacredita la nova recopilació del jutge, elevada al Suprem. I sosté que hi realitza “divagacions i opinions purament personals i la seva pròpia visió sobre l'evolució històrica del denominat procés”.
Finalment, el tribunal eleva el to i sosté que el jutge Aguirre en desobeir-lo ha incomplert la norma vigent sobre la fermesa de les resolucions, així com la vulneració del dret de defensa als investigats. Li recorda l’ordenament jurídic vigent, i que les resolucions només es poden revisar amb recursos previstos per la llei.
“És obligat complir les sentències, altres resolucions fermes dels jutges i tribunals, així com prestar la col·laboració requerida per aquests en el curs del procés i en l'execució del resolt”, afirma el tribunal. Hi afegeix que “el jutge instructor en tant que integrant del Poder Judicial exerceix la seva potestat jurisdiccional com a poder públic subjecte a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic vinculat als principis, drets i llibertats constitucionalment reconegut, i que està subjecte a responsabilitat, a la interdicció de l'arbitrarietat i sotmès a l'imperi de la llei".
Després del repàs jurídic i processal, l’Audiència recorda al jutge Aguirre que és ben coneixedor, que ha de complir les resolucions dels òrgans superiors. “Sense excuses. I sense que pugui plantejar imaginatives solucions alternatives processals no contemplades pròpiament en les lleis i que en definitiva burlen la decisió prèvia del tribunal, la qual cosa constitueix un frau de llei".
Querella, pendent
Després d’aquesta estocada, el magistrat Aguirre ha de saber si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) accepta o no investigar-lo per prevaricació, querella presentada pel president a l’exili Carles Puigdemont, el director de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i el seu advocat Gonzalo Boye, fa ja més de cinc mesos.
Paral·lelament, gairebé totes les peces obertes i derivades del cas Diputació i cas Volhov han estat arxivades, com recentment la de Villa Bugatti, que implicava a l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell. L'exdirigent de Convergència David Madí també ha vist les seves investigacions arxivades, fa ja mesos.