Nova repassada d'Europa a Espanya, ara per la seva feblesa a l'hora de lluitar contra la corrupció. Ha estat el Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa qui ha retret al govern espanyol que les seves mesures adoptades contra la corrupció es fixen massa en els funcionaris públics, però deixen de banda "indicacions sobre com aquestes mesures han d'abastar específicament les esferes de risc de conflicte d'interessos i corrupció, respecte a les persones amb funcions executives superiors". Les crítiques del Greco a Espanya s'allarguen durant gairebé 20 pàgines de l'Informe de Compliment, en el qual censuren que de les 19 recomanacions que va fer l'organisme a l'Estat per millorar en aquest aspecte, cap s'ha complert íntegrament: només 7 s'han complert parcialment mentre que les 12 restants han estat directament ignorades. 

 

No s'ha complert cap recomanació  

D'aquesta manera, el Consell d'Europa suspèn Espanya, ja que situa les "persones amb funcions executives" al centre de les seves polítiques: "Aquestes persones, que són la prioritat de la cinquena roda del Greco, fan front a alguns desafiaments diferents dels de la resta de servidors públics per la naturalesa política del seu paper, les seves estretes interaccions amb el sector privat...", detalla l'organisme en l'informe, demanant més "fonamentació al respecte". 

Una per una, el Grup d'Estats contra la Corrupció ha anat repassant totes les recomanacions que va fer l'Estat i les seves conclusions són sempre les mateixes: o bé "Greco conclou que aquesta recomanació no s'ha complert" o, com a molt, "Greco conclou que aquesta recomanació s'ha complert parcialment". I així amb les 19 que conformen l'informe. Per exemple, la primera recomanació del grup feia referència a "reforçar el règim actual aplicable als assessors, sotmetent-los a requisits de transparència i integritat equivalents als que s'apliquen a les persones amb altes funcions executives", que no s'ha arribat a complir, ni tan sols parcialment. 

La Guàrdia Civil no compleix les recomanacions 

Aquesta no és l'única pràctica en què suspèn el govern espanyol, ja que també critiquen que no hagi adoptat mesures de prevenció de la corrupció i sobre la integritat en la Policia i la Guàrdia Civil, lamentant que no existeixi una estratègia de prevenció de la corrupció en aquests dos cossos i exigint una "acció decidida" per posar-hi remei. En la mateixa línia, el Greco recorda la recomanació que va fer respecte a la creació d'un codi de conducta a la Guàrdia Civil, i que es faci públic, entre altres mesures. En aquest sentit, sí que reconeix els progressos que s'han fet des de l'Estat, però consideren que només s'ha complert parcialment. La Guàrdia Civil centrava bona part dels punts en la lluita contra la corrupció i el Greco va recomanar "reconsiderar el sistema d'entrada pels descendents de membres" del cos, quelcom que no s'ha produït en cap cas. 

Encara hi ha més recomanacions sobre els dos cossos que no s'han complert. L'organisme va demanar una avaluació estratègica dels riscos existents en les àrees més propenses a la corrupció per "detectar problemes i amenaces emergents". Aquestes dades s'haurien d'utilitzar per dissenyar una "estratègia en matèria d'integritat i de lluita contra la corrupció". En aquest sentit, lamenten "la manca d'accions específiques per complir amb aquesta recomanació". En canvi, sí que apunten a un "compliment parcial" en l'apartat que demana "revisar els seus processos interns relacionats amb la carrera professional amb l'únic objectiu d'identificar oportunitats per millorar el registre i la publicació de la fonamentació de les decisions, amb la finalitat d'establir un enfocament més objectiu i transparent".

El Greco destacava la importància d'integrar les dones en tots els nivells de les forces i els cossos de seguretat i recull amb "satisfacció" el desenvolupament de polítiques específiques per promoure la igualtat de gènere en els dos cossos. Ara bé, la recomanació només es compleix parcialment, ja que s'ha de seguir treballant amb la transparència. 

Les excuses del govern espanyol 

Davant aquest previsible fracàs, el govern espanyol ha intentat dissimular el fracàs en la lluita contra la corrupció, recordant que el 2019 es van celebrar dues eleccions generals, les de l'abril i la repetició electoral al novembre que van donar com a resultat el govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos. A més, han volgut fer palès que poc després de conformar-se l'Executiu, Pedro Sánchez va haver de declarar l'estat d'alarma per l'esclat de la pandèmia i tota la resta de mesures van quedar ajornades o guardades en un calaix. 

Davant tots aquests incompliments, el govern espanyol ha recordat que ja ha anunciat la remissió a les Corts del projecte de llei per a la prevenció de conflictes d'interès dels empleats públics, un text que se suposava que havia d'estar publicat l'octubre del 2021. Per això, des del Greco recorden a la Moncloa que aquesta iniciativa es troba encara en una fase inicial. 

Aquest informe de compliment avalua les mesures adoptades per les autoritats per aplicar les recomanacions que l'organisme va emetre en l'Informe d'Avaluació de la Cinquena Ronda sobre Espanya, en la 83a edició del Greco.