Amb unes polèmiques declaracions, Carmen Calvo ha situat el diputat d'EH Bildu al bell mig de la polèmica pel CatalanGate, amb la intenció de ridiculitzar Carles Puigdemont, però el polític basc ha retret a l'exvicepresidenta del govern espanyol les seves paraules i ha sortit en defensa del president a l'exili. En una intervenció a la Cadena Ser, Carmen Calvo censurava que Puigdemont hagi criticat el cas d'espionatge, que com a mínim afecta 65 personalitats independentistes. "Algú que es passa pel forro la justícia espanyola no em produeix el mateix respecte que si es queixa un càrrec públic, com Jon Iñarritu", apuntava. Cal tenir en compte que el diputat de Bildu també forma part d'aquest llistat. 

Tuit de Jon Iñarritu 

Iñarritu i Otegi, al llistat 

Davant les paraules de Calvo, Iñarritu no ha trigat a contestar i s'ha solidaritzat amb el president. "Però, senyora Carmen, que encara que se'ls hi oblidi, l'eurodiputat Carles Puigdemont és tan càrrec públic com jo. Aquest cas d'espionatge polític és igual de greu independentment de si les seves víctimes són càrrecs públics o no i el govern espanyol està trigant a esclarir el seu paper en aquest embolic", ha reblat el diputat. Hores abans, quan The New Yorker va publicar la informació sobre aquest escàndol després de la investigació de CitizenLab, Iñarritu ja explicava la seva situació a Twitter i censurava l'Executiu de Pedro Sánchez per no donar cap mena de resposta, més enllà de rentar-se les mans des del ministeri de l'Interior. "El meu nom apareix en la llista de 65 persones espiades amb Pegasus. El govern espanyol està trigant a aclarir aquest atac massiu a la dissidència política i cessar els seus responsables immediatament", va escriure ahir el polític. Juntament amb el coordinador general del partit, Arnaldo Otegi, són els dos membres d'EH Bildu que apareixen al llistat. 

Ahir, després que esclatés l'escàndol per l'espionatge, el Ministeri d'Interior es va desvincular de la situació: "Ni el ministeri, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis", van assegurar fonts del ministeri, en referència a l'empresa israeliana creadora del programa d'espionatge Pegasus. Les mateixes fonts insistien que ni Interior ni les forces de seguretat espanyoles han contractat NSO, amb tot, però, CitizenLab suggereix que hi ha evidències que indiquen un "fort nexe" de l'espionatge amb "una o més entitats del govern espanyol".

Demanen una compareixença 

Anant més enllà, en una entrevista a Ràdio Euskadi, Iñarritu ha confirmat que el seu partit demanarà a Pedro Sánchez i els responsables de Seguretat i Intel·ligència del govern espanyol que compareguin al Congrés dels Diputats per donar explicacions "el més aviat, millor" sobre aquest escàndol. Segons ha defensat el polític basc, aquest és "l'atac més gran d'espionatge polític que s'ha dut a terme dins la Unió Europea amb aquest instrument informàtic". Per això, ha anunciat que en les pròximes hores, registraran "tota mena d'iniciatives perquè els responsables de Seguretat i Intel·ligència del govern espanyol, així com el mateix Pedro Sánchez, compareguin davant els diputats i donin les explicacions necessàries".