El no dels socis de l'Assemblea Nacional Catalana a la llista cívica, una aposta del secretariat nacional actual i per la qual la direcció havia fet campanya a favor, en la consulta telemàtica comença a tenir repercussions. Després que aquesta proposta quedés rebutjada, segons es va revelar dissabte en una assemblea general extraordinària, l'organització Poble Lliure ha demanat públicament la dimissió de la direcció nacional de l'entitat independentista, que havia anat promovent el sí a la llista cívica davant la inacció de partits com Esquerra Republicana, Junts per Catalunya o la CUP. En un comunicat l'organització celebra que els socis no hagin donat suport a "experiments institucionalitzadors de la llista cívica" i, a més, ho qualifiquen de "maniobra electoralista". En aquesta línia, remarquen que moviments com aquest "només generen més frustració i adoba el camp a posicionaments reaccionaris i obertament racistes", en referència a la possible candidatura d'Aliança Catalana, partit de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, a les eleccions del 12 de maig, convocades anticipadament per Pere Aragonès.
Nous lideratges a la CUP
Precisament, sobre l'avançament electoral, Poble Lliure remarca que al país li cal "una sacsejada" en forma de "bons resultats d'una proposta d'unitat popular". A més, remarquen que la proximitat de les eleccions no hauria d'aturar el procés de refundació que va engegar la CUP batejat com a Procés de Garbí i que havia de culminar el mes de juny d'aquest 2024. Sobre aquesta qüestió, remarquen que cal "canvis radicals i nous lideratges" en la formació anticapitalista. Per altra banda, els cuparies sabran a finals de març els noms dels seus caps de llista a les eleccions del 12-M. El Consell Polític dels anticapitalistes es va reunir dissabte i va aprovar el sistema d'elecció dels candidats, que es triaran en una votació telemàtica a finals d'aquest mes. La formació ha optat per mantenir el calendari de debats previst per la refundació, tot admetent que n'haurà de fer algunes adaptacions.
Encara sobre les eleccions del 12-M, des de Poble Lliure les emmarquen en "un escenari polític gris de desorientació col·lectiva" que atribueix a "la direcció pèssima d'un govern en minoria on la gestió autonòmica i la reiteració d'uns acords d'estabilitat a Madrid han portat a una renúncia explícita a seguir amb el procés d'independència". "Que el PSC hagi tornat a la centralitat política i que ho faci aixecant la bandera de l’asfalt, el ciment i el turisme, alhora que esquerda la immersió lingüística, els converteix en el retrat més fidedigne de tot el que representa Foment del Treball i la patronal, i ens dona la mida del retrocés. El PSC és ara mateix el tentacle més fort de l’espanyolisme de dretes a casa nostra", afirmen, en referència a l'aposta dels socialistes pel Hard Rock i més recentment pel trilingüisme a les aules.