Una possible repetició electoral afavoriria al PSOE i Sumar, segons una enquesta de Simple Lógica, publicada per elDiario.es. Junts per Catalunya, per la seva banda, es mantindria amb els 7 actuals, i avançaria Esquerra Republicana, qui patiria una patacada, passant dels 7 actuals als 5. Cal recordar que els republicans van arribar a aconseguir els 15 diputats a les eleccions del passat abril del 2019, però la repetició electoral al novembre del mateix any els va fer caure als 13 que tenien fins fa dos mesos. Amb aquests resultats, el líder socialista ja no necessitaria els vots del partit del president a l'exili, Carles Puigdemont, i és que la suma dels diputats de PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG farien 176, suficients per a una investidura.
La coalició d'esquerres, beneficiada d'una repetició
Els partits més beneficiats de l'enquesta són la coalició de govern de la passada legislatura al Congrés dels Diputats. El PSOE, pujaria dels 121 escons als 128, augmentant també en percentatge de vots. De fet, el PSOE superaria al PP en nombre de vots. Els socialistes obtindrien 33,4% dels vots, mentre que el PP n'obtindria 32,5%. Els socialistes pujarien dels 31,7% vots als 33,4%, mentre que el PP disminuiria dels 33,05% vots als 32,5%. Per la seva banda, Sumar, que va aconseguir 31 diputats a les passades eleccions del 23 de juliol, pujaria fins als 36. Això fa que la suma de PSOE i Sumar aconsegueixi un augment d'escons de 12 escons.
En canvi, la dreta patiria una gran davallada, i és que el PP, que va assolir els 137 diputats, en perdria 5, caient fins als 132. A més, també perdria la primera força en nombre de vots, mentre que Vox seguiria la seva caiguda lliure, passant dels 33 diputats als 29. En percentatge de vot, la ultradreta perdria un 0,2%.
Junts es mantindria i ERC seguiria a la baixa
Junts per Catalunya, amb Míriam Nogueras al capdavant, aconseguiria mantenir els resultats de les passades eleccions al Congrés del 23 de juliol amb 7 diputats. Fins i tot, calcaria el nombre de vots fins a l'1,6%. Això sí, Sánchez ja no dependria dels seus vots amb la suma d'ERC, Bildu, PNB i el BNG.
ERC, per la seva banda, seguiria la seva davallada fins als 5 diputats. Lluny queden els 15 escons que va obtenir l'abril del 2019, i és que perdrien un 0,4% del vot de l'Estat espanyol. Per la seva banda, Bildu obtindria 6 diputats, el PNB 4, UPN 1, Coalició Canària 1 i el BNG 1.
#ElectoPanel (13 Ag): Vox 🥦 baja y ERC 🍋 sufriría en una repetición electoral.
— EM-electomania.es (@electo_mania) August 13, 2023
La salida de Espinosa de los Monteros lastra las expectativas electorales de los de Abascal 🥦, beneficiando al PP 💧.
El PSOE 🌹 se sitúa primero en votos.
↘️https://t.co/4bY41pG46q pic.twitter.com/R0nAf6EXbV
Els vots de Junts, clau
Es tracta d'una de les primeres enquestes que es publiquen després de les passades eleccions del passat 23 de juliol, les quals van deixar palès que Sánchez necessitarà Junts per ser investit. De fet, arriba en una setmana clau, i és que el pròxim dijous serà clau, ja que es constitueix la Mesa del Congrés. De fet, el PSOE arriba sense saber si aconseguiran novament el lideratge de la cambra baixa espanyola, ja que els vots favorables del partit de Carles Puigdemont seran necessaris per a la votació. En cas d'abstenció de Junts, el Partit Popular, amb tota probabilitat, aconseguiria la presidència del Congrés.
Una situació similar succeeix amb la investidura del president espanyol, i és que Sánchez necessita el 'sí' dels 7 diputats encapçalats per Míriam Nogueras. Per obtenir-los, Junts demana una amnistia i un referèndum d'autodeterminació, i aquí el president a l'exili serà clau. En cas que Junts i el PSOE no arribin a cap acord, hi hauria una repetició d'eleccions entre finals d'any i principis d'any.