Mateix escenari polític al Parlament de Catalunya en cas de repetició electoral, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El segon baròmetre de 2024 apunta a una correlació de forces similar a l'actual composició parlamentària sorgida de les eleccions del 12-M: la suma independentista no arribaria en cap cas a la majoria absoluta de 68 escons —en l'escenari més favorable que esbossa el CEO la suma de Junts, ERC i la CUP es quedaria en 66—, mentre que la coalició d'esquerres que podrien formar PSC, ERC i els comuns no només arribaria, sinó que podria superar l'actual resultat i arribar fins als 77 escons. L'única manera que l'independentisme sumés seria amb els vots d'Aliança Catalana, un escenari difícilment possible donat el cordó sanitari que la resta de partits han acordat per aïllar els de Sílvia Orriols. En detall de resultat per partit, el CEO atorga novament la victòria al PSC de Salvador Illa, amb una forquilla d'entre 39 i 45 escons —el 12-M va aconseguir 42—; en segona posició, novament Junts, amb una forquilla d'entre 31 i 36 escons —actualment els de Carles Puigdemont en tenen 35—; i Esquerra Republicana (ERC), tercers de nou amb una forquilla possible d'entre 19 i 24 escons —el 12-M va aconseguir 20—. 

Pel que fa als partits amb menor representació, en quarta posició es mantindria el PP d'Alejandro Fernández, al qual el CEO manté en una forquilla d'entre 13 i 18 escons —el 12-M els populars en van aconseguir 15, la qual cosa va suposar un ampli creixement pel que fa a l'anterior legislatura—. D'altra banda, es manté en la mateixa posició Vox: la formació d'extrema dreta que lidera Ignacio Garriga a Catalunya aconseguiria entre 7 i 11 escons, segons el baròmetre del CEO. El 12-M van aconseguir 11 escons, de manera que es planteja un escenari en el qual podrien baixar.

A continuació, la candidatura de Comuns-Sumar que lidera Jéssica Albiach aconseguiria entre 5 i 8 escons, una forquilla similar al resultat que van obtenir a les eleccions de fa dos mesos, quan van aconseguir 6 escons. Per la seva part, la CUP manté la mateixa tendència a la baixa: el CEO atorga a la formació anticapitalista i independentista una forquilla d'entre 1 i 6 escons, podent experimentar així una gran batacada. El 12-M els cupaires que lidera Laia Estrada van obtenir 4 escons. Finalment, Aliança Catalana, la formació d'extrema dreta que lidera l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, es mantindria al Parlament i podria arribar fins als 4 escons. El 12-M els d'Orriols van irrompre a la cambra catalana per primera vegada i ho van fer amb 2 escons.

CEO JULIOL 2024 CAT
Projecció d'escons segons el CEO / El Nacional

PSC i Junts, major fidelitat de vot

Pel que fa a la fidelitat del vot, un dels altres índexs que mesura el CEO, els partits que se situen amb un electorat més fidel en relació amb el que van votar als comicis del 12 de maig serien el PSC i Junts, amb taxes per al voltant del 80%: un 79% pel que fa al PSC i un 81% pel que fa a Junts. D'igual manera se situa l'electorat del PP —el 77% tornaria a votar-los—, mentre que el de Vox i els comuns se situa en el 69% de 'taxa de fidelitat' i la CUP en el 70%. Esquerra, d'altra banda, no retindria tant el votant i només el 60% dels que van votar els republicans el 12-M ho tornarien a fer. En aquest cas, la taxa d'indecisió o d'abstenir-se se situa al 30%. Finalment, Aliança Catalana obté la pitjor taxa: només el 42% els tornarien a votar.

Illa, qui té més possibilitats de ser investit

A partir dels resultats obtinguts el 12-M i amb l'actual composició parlamentària, el CEO pregunta pel que fa a les possibilitats dels diversos candidats a ser investits: en aquest sentit, la gran majoria d'enquestats, el 65%, apunten al candidat socialista a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa. Per contra, només el 14% veu amb més possibilitats el candidat de Junts, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. El 8% dels enquestats auguren que cap dels dos ni un tercer aconseguirien ser investits, i un 12% es mostren indecisos i no es posicionen. Interessant destacar que el 71% del votant d'ERC considera que Salvador Illa és qui més possibilitats té de ser president, mentre que només atorguen a Puigdemont un 12% de possibilitats. Els qui més veuen Puigdemont de nou al Palau de la Generalitat són els votants de Junts (27%), els de Vox (27%) i els del PP (21%). Amb tot, l'opció de Salvador Illa es posiciona com la de més possibilitat de ser investit entre l'electorat de tots els 8 partits amb representació parlamentària.

Prou suport al suport tripartit a Illa entre l'electorat d'ERC

Pel que fa a aquesta possible investidura de Salvador Illa, el 20% del conjunt d'enquestats considera que la suma se l'haurien de facilitar ERC i els comuns, mentre que el 14% diu que hauria de ser president amb els vots dels republicans només i fins i tot un 8% opten perquè Junts i ERC investeixin Illa. El 22% del total, però, no es posicionen sobre qui hauria de donar suport i contesten 'No ho sap'. Pel que fa a l'electorat d'ERC en concret, segons el CEO el 26% es posiciona a favor de la investidura d'Illa amb el suport dels republicans i dels comuns; mentre que només el 21% opta per facilitar la investidura de Puigdemont amb els vots d'Esquerra. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!