Mateix escenari polític al Parlament de Catalunya en cas de repetició electoral, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El segon baròmetre del 2024 apunta a una correlació de forces semblant a l'actual composició parlamentària, sorgida de les eleccions del 12-M: la suma independentista no arribaria en cap cas a la majoria absoluta de 68 escons —en l'escenari més favorable que esbossa el CEO, la suma de Junts, ERC i la CUP es quedaria en 66—, mentre que la coalició d'esquerres que podrien formar PSC, ERC i els comuns no només hi arribaria, sinó que podria superar el resultat actual i assolir els 77 escons. L'única manera que l'independentisme sumés seria amb els vots d'Aliança Catalana, escenari poc plausible, donat el cordó sanitari que la resta de partits han acordat per aïllar els de Sílvia Orriols. En detall de resultat per partit, el CEO atorga novament la victòria al PSC de Salvador Illa, amb una forquilla d'entre 39 i 45 escons —el 12-M en va aconseguir 42—; en segona posició, novament Junts, amb una forquilla d'entre 31 i 36 escons —actualment els de Carles Puigdemont en tenen 35—; i Esquerra Republicana (ERC), tercers de nou amb una forquilla possible d'entre 19 i 24 escons —el 12-M en va aconseguir 20—.
Pel que fa als partits amb menor representació, en quarta posició es mantindria el PP d'Alejandro Fernández, al qual el CEO manté en una forquilla d'entre 13 i 18 escons —el 12-M els populars en van aconseguir 15, la qual cosa va suposar un fort creixement respecte a l'anterior legislatura—. D'altra banda, es manté en la mateixa posició Vox: la formació d'extrema dreta que lidera Ignacio Garriga a Catalunya aconseguiria entre 7 i 11 escons, segons el baròmetre del CEO. El 12-M van treure 11 escons, de manera que es planteja un escenari en el qual podrien baixar.
A continuació, la candidatura de Comuns-Sumar que lidera Jéssica Albiach aconseguiria entre 5 i 8 escons, una forquilla semblant al resultat que van obtenir a les eleccions de fa dos mesos, quan van aconseguir 6 escons. Per la seva banda, la CUP manté la mateixa tendència a la baixa: el CEO atorga a la formació anticapitalista i independentista una forquilla d'entre 1 i 6 escons, és a dir, que podria endur-se una gran patacada. El 12-M els cupaires que lidera Laia Estrada van obtenir 4 escons. Finalment, Aliança Catalana, la formació d'extrema dreta que lidera la batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, es mantindria al Parlament i podria arribar fins als 4 escons. El 12-M els d'Orriols van irrompre a la cambra catalana per primera vegada i ho van fer amb 2 escons.
PSC i Junts, fidelitat de vot més gran
Pel que fa a la fidelitat del vot, un dels altres índexs que mesura el CEO, els partits que se situen amb un electorat més fidel en relació amb el que van votar als comicis del 12 de maig, serien el PSC i Junts, amb taxes del voltant del 80%: un 79% el PSC i un 81% Junts. D'igual manera se situa l'electorat del PP —un 77% tornaria a votar-los—, mentre que el de Vox i els comuns se situa en un 69% de 'taxa de fidelitat' i la CUP en un 70%. Esquerra, per la seva banda, no retindria tant el votant i només el 60% dels que van votar els republicans el 12-M hi tornarien. En aquest cas, la taxa d'indecisió o d'abstenir-se se situa al 30%. Finalment, Aliança Catalana obté la pitjor taxa: només el 42% els tornarien a votar.
Illa, qui té més possibilitats de ser investit
A partir dels resultats obtinguts el 12-M i amb l'actual composició parlamentària, el CEO pregunta per la possibilitat dels diversos candidats de ser investits: en aquest sentit, la gran majoria dels enquestats, el 65%, apunten al candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa. Per contra, només el 14% veu amb més possibilitats el candidat de Junts, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. El 8% dels enquestats auguren que cap dels dos, ni un tercer, aconseguirien ser investits, i un 12% es mostren indecisos i no es posicionen. Interessant destacar que el 71% del votant d'ERC considera que Salvador Illa és qui més possibilitats té de ser president, mentre que només atorguen a Puigdemont un 12% de possibilitats. Els que més veuen Puigdemont de nou al Palau de la Generalitat són els votants de Junts (27%), els de Vox (27%) i els del PP (21%). Amb tot, l'opció de Salvador Illa es posiciona com la de més possibilitat de ser investit entre l'electorat de tots vuit partits amb representació parlamentària.
Prou suport al tripartit d'Illa entre l'electorat d'ERC
Pel que fa a aquesta possible investidura de Salvador Illa, el 20% del conjunt d'enquestats considera que la suma l'hi haurien de facilitar ERC i els comuns, mentre que el 14% diu que hauria de ser president amb els vots només dels republicans, i fins i tot un 8% opten perquè Junts i ERC investeixin Illa. El 22% del total, però, no es posicionen sobre qui hauria de donar suport, i contesten 'No ho sap'. Quant a l'electorat d'ERC en concret, segons el CEO, el 26% es posiciona a favor de la investidura d'Illa amb el suport dels republicans i dels comuns; mentre que només el 21% opta per facilitar la investidura de Puigdemont amb els vots d'Esquerra.