El fons per respondre a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes ha protagonitzat aquest matí al Parlament part de les preguntes que s'han plantejat en la sessió de control al Govern. El primer a donar explicacions ha estat el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha replicat a Ciutadans que el fons serà molt més que un mecanisme per protegir els funcionaris i càrrecs del Govern. "És una altra cosa més important, és un instrument per restablir l'espai de llibertat per poder fer acció política a Catalunya sense la por i l'angoixa de saber que vindran a embargar-te la teva casa, la teva pensió i els teus estalvis", ha assegurat,

Giró responia al diputat Nacho Martín Blanco, que ha acollit amb gestos d'ironia la resposta del conseller. "No cal que rigui", ha insistit Giró, que ha explicat que els membres del Govern implicats en la investigació per la gestió de política exterior entre el 2011 i el 2017 estan obligats a fiançar els fons "sense haver estat escoltats, sense haver tingut cap judici i sense cap sentència", per la qual cosa el mecanisme que proposa el Govern "és recuperar la llibertat".

 

Cs: "Una martingala"

Martín Blanco havia acusat el Govern de protagonitzar una "martingala" i una "trampa", per afavorir els responsables del "cop a la democràcia". Ha reclamat més detalls i ha demanat al conseller si podia garantir que no es malbarataran fons de la Generalitat.

Giró ha demostrat que ha après ràpidament el mecanisme de les preguntes al Govern i ha driblat el diputat limitant-se a respondre amb un: "Sí, sí que puc donar-n'hi algun detall més". Aquesta resposta ha encès encara més el diputat de Ciutadans, que ha insistit que s'estaven comprometent diners públics de tots els catalans, inclosos "els que van patir els excessos d'aquell cop a la democràcia". A més ha denunciat que "molt probablement" aquest fons és un "frau de llei, una altra prevaricació i malversació de fons públics" i una "nova presa de pèl als ciutadans de Catalunya".

Cap traspàs patrimonial

El conseller ha aconsellat al diputat que es llegeixi el decret que s'ha publicat avui abans d'opinar sense llegir-lo; ha explicat que és tot el contrari d'una malversació i pretén "donar tutela judicial i protecció i suport a tots els funcionaris públics, càrrecs i ex alts càrrecs de la Generalitat, de la mateixa manera que ho fa qualsevol altra administració pública de qualsevol altra democràcia del món".

Segons Giró, quan hi hagi una sentència judicial, si aquesta és de culpabilitat el Govern recuperarà tots els diners que s'hagin involucrat en aquesta gestió.

"La Generalitat de Catalunya amb aquest decret llei no avala directament, no hi ha cap traspàs patrimonial, no perd la titularitat en cap moment i és només un fons public complementari de riscos, de riscos que fins ara la Generalitat no tenia coberts i que ara cobrirem. En favor del funcionaris actuals i futurs", ha reblat.

Més enllà del Tribunal de Comptes

No ha estat aquesta l'única pregunta plantejada en relació amb aquest tema. Giró ha insistit que és una norma que protegeixi el funcionari i no entra en cap irregularitat: "una fórmula sòlida jurídicament i que pugui ser molt ferma i duradora en el temps". "Tenim garantit que puguem fer front a les fiances que ara es demanen, però no és només això, va molt més enllà del Tribunal de Comptes", ha insistit, per reiterar que "és també un instrument per poder restablir una cosa que s'ha perdut, sense por".

"Hi ha por al país i això és una conculcació de les llibertats. N'hem tingut altres: presó, exili, però també ho és aquesta", ha reblat.

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar