Que el llibre del conseller Jordi Puigneró sobre la República digital es presenti en societat el mateix dia en què va morir Felip V pot ser conseqüència de l'atzar, però ha estat una de les primeres picades d'ullet que la periodista Pilar Rahola ha deixat anar en la presentació de l'acte. També pot haver estat resultat de la casualitat que la presentació a la llibreria Ona hagi semblat en algun moment la fotografia de la línia de sortida de la cursa de candidats que escalfen fa setmanes a JxCat.

El president, Quim Torra, la presència del qual estava anunciada tot i que al final només ha passat a saludar abans de començar la presentació, no s'ha estat d'ironitzar al respecte des del mateix instant en què hi ha fet acte de presència acompanyat de Laura Borràs.

"Hi haurà algun anunci important?", ha preguntat sorneguer a Puigneró. "Jo vinc a parlar del meu llibre", ha replicat el conseller parafrasejant la màxima que l'escriptor Francisco Umbral va ventar a Mercedes Milà en una recordada entrevista a Antena3.

Però Torra, animat per la presència del president de la Cambra Joan Canadell i la consellera Àngels Chacon, no s'ha donat per vençut.s L'arribada del conseller Damià Calvet ha estat la cirereta que l'hi ha permès fins i tot propiciar una foto de candidats. "La Pilar també és candidata", ha preguntat sorneguer en veure que la periodista també apareixia en el posat davant dels fotògrafs. Mentre Borràs, en actitud còmplice, reia sota el nas: "ets terrible...".

El president ha marxat a la mateixa velocitat amb què havia arribat i Borràs s'ha quedat a l'acte. Però quan ha començat la presentació, encara faltava un darrer convidat, el president Carles Puigdemont, que ha intervingut des de Waterloo a través d'un video.

A la sala no hi havia cap representant de la cúpula del PDeCAT. Tampoc Artur Mas, tot i que Puigneró ha recordat que va ser sota la presidència de Mas que va entrar al Govern de la Generalitat. Sí hi havia membres molt destacats de JxCat com el president del grup, Albert Batet, el secretari general de la Crida, Toni Morral, la diputada Gemma Geis, i el secretari primer del Parlament, Eusebi Campdepadrós.

La presentació s'ha convertit en una conversa entre Puigneró i Rahola, sobre el poder que el món digital atorga al ciutadà, un camp verge que l'Estat té moltes dificultats per controlar, segons el conseller, perquè no està contemplat a la Constitució. D'aquí la república digital.

Al final, Puigneró no ha explicat si té intenció de ser candidat però sí ha deixat clar, amb anècdotes com la plantada al rei Felip VI en ple 155 i la tensió amb Bermudez de Castro reclamant-li una rectificació, o amb el relat de la primera visita a Carles Puigdemont a l'exili, que el tema no li és indiferent.

De fet, s'ha encarregat Rahola de verbalitzar les imatges que projecta el llibre. "No sé si seràs candidat a res, però tinc clar que ets una persona profundament vinculada a la llibertat del teu país i la lluita per la independència", ha sentenciat la periodista.

I el conseller ha rematat. "Aquest és un llibre que intenta ser un projecte de futur de país, per qui el vulgui aprofitar, amb l'objectiu clar que algun dia puguem veure la independència que alguns desitgem".

Puigneró ha acabat amb un capítol d'agraïments als seus companys de govern presents, Calvet, Chacón i Meritxell Budó, però també als tres presidents amb qui ha treballat, tot i cap dels tres era a la sala malgrat que dos havien estat protagonista de l'acte. Una mostra més del poder del món digital que explica Puigneró.