La Comissió de la Dignitat ha fet un requeriment al govern espanyol perquè torni a Catalunya els papers de Salamanca. Així ho ha anunciat aquest dimecres el seu portaveu, Josep Cruanyes, qui ha alertat que si l'Executiu no respon s'interposaran accions judicials perquè la justícia obligui l'Estat a retornar aquesta documentació.
Coincidint amb el 82è aniversari del robatori dels documents per part de les tropes franquistes, Cruanyes ha recordat que ja hi ha dues sentències -una de l'Audiència Nacional i una altra del Tribunal Suprem- que obliguen l'Estat a retornar els papers.
Des del mateix número 85 del passeig de Gràcia de Barcelona, on es va fer la primera requisa de documents de tot Catalunya, Cruanyes ha recordat que es va requisar documentació relativa a ports i fronteres. "A l'acta consta que es va requisar documentació, i de tot perquè es van endur ràdios i màquines d'escriure. Tot el que els hi devia semblar", ha explicat.
El Suprem i l'Audiència Nacional
El juny del 2019, el Suprem ja va avalar la decisió de l'Audiència Nacional de retornar els documents de l'arxiu de Salamanca confiscats a la Generalitat i a particulars durant la Guerra Civil que encara no havien estat lliurats per l'Estat perquè es refereixen a persones jurídiques suprimides o desaparegudes.
Precisament aquest era el motiu pel qual l'Estat no va accedir al lliurament en no existir la possibilitat que els propietaris o els seus successors els recuperin, si bé la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem va donar la raó a la Generalitat en comprendre que la llei obliga a que els documents siguin transferits. Tot i això, l'Alt Tribunal va recalcar que la Generalitat no adquiria la titularitat dels documents, i va afegir que si finalment "resultés impossible la seva restitució als legítims titulars" de conformitat amb la llei, aquests "seguiran integrant l'Arxiu General de la Guerra Civil, amb la seva imperativa devolució o reintegrament del mateix".
Què són els papers de Salamanca?
Els coneguts com a "papers de Salamanca" són un conjunt de documents confiscats durant la Guerra Civil per les tropes de Franco a la Generalitat republicana i a altres institucions catalanes, que van ser dipositats a Salamanca i que van començar a tornar a Catalunya el 2006. La sentència recorda que entre el 2006 i el 2014 ja es van transferir un total de 1.674 caixes de documents, 938 llibres, 10 cartells, 3 mapes i 4 banderes.