Les reserves d'aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya han reculat aquest juliol, més aviat sec, després de quatre mesos de remuntada gràcies a les abundants pluges que es van donar a la primavera. Les darreres dades del visor de la sequera que ofereix l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) situen la mitjana dels nou pantans de les conques internes catalanes al 33,81% de la seva capacitat; uns 235,90 hectòmetres cúbics d'aigua en total —la capacitat màxima és d'uns 694 hm³— entre Darnius Boadella, Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Foix, Siurana i Riudecanyes.

A l'inici de l'estiu, després d'una primavera plujosa, les reserves d'aigua van arribar a superar lleugerament el 37% de la seva capacitat, amb un ascens exponencial després de mesos en caiguda lliure. La sequera, que sembla que esdevindrà un fenomen estructural amb què lidiar a Catalunya, donava guerra des de feia gairebé dos anys: al primer terç d'aquest 2024 va tocar fons, quan les reserves de les conques internes van arribar a caure al 14,33% a principis de març. Cap a finals d'abril els xàfecs fan apujar les reserves al 18%, al maig gairebé es van doblar fins al 30% i en acabar juny es va tocar sostre. Des de llavors, la tendència torna a ser descendent.

Darnius Boadella se situa ara mateix al 21,63%, Sau al 26,20%, Susqueda al 41% —l'únic que ha guanyat reserves l'últim mes—, la Baells al 47,11%, la Llosa del Cavall al 27,09%, Sant Ponç al 33%, Foix al 60%, Siurana a l'1,54% i Riudecanyes a l'1,83%. Malgrat aquest lleuger retrocés, el nivell de reserves amb què els pantans de les conques internes encaren el final de l'estiu és superior al que presentava fa un any. El 31 de juliol del 2023 el nivell general dels embassaments era del 27,5%, més de sis punts per sota del nivell actual.

Pel que fa als embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen d'aigua tota l'àrea metropolitana de Barcelona —més de 202 municipis i diversos milions de persones— estan al 35,97% de la seva capacitat, amb 220 hm³ d'aigua acumulada en conjunt. Fa un mes, superaven el 39,3% de les reserves, per la qual cosa la caiguda és d'una mica més de tres punts percentuals en poc temps.

Un juliol sec i calorós

Aquest descens dels embassaments es dona per un juliol sec i calorós. Les dades de pluja del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) pel que fa al mes passat mostren que ha estat un juliol sec o molt sec a bona part del país, sobretot al prelitoral nord, l'altiplà central i punts de la plana de Lleida. Si bé, per contra, ha estat plujós a la serra de l'Abrera, extrem sud, vessant sud del Pirineu més occidental i punts de la depressió central. En aquest sentit, es van donar diverses DANA durant els primers dies del mes, amb tempestes fortes, com per exemple les del primer dia del mes. Amb tot, ha estat un juliol càlid, especialment a finals de mes: Catalunya ha registrat el 29, 30 i 31 de juliol la temperatura mitjana més alta de, com a mínim, els darrers 20 anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!