La secretària general d'ERC, Marta Rovira, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, el periodista de La Directa Jesús Rodríguez, l'activista Josep Campmajó i el vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra, ja són a Catalunya després que s'hagi arxivat la causa contra Tsunami Democràtic. "Hem vingut a unir tot l'independentisme i a acabar el que vam començar", va proclamar Rovira en les seves primeres paraules en públic des de Catalunya després de més de sis anys d'exili. Tots ells van creuar la frontera en diversos cotxes a les 8:25 hores del matí i van ser rebuts en un acte a Cantallops, a l'Alt Empordà. "Acabar el que vam començar" o "acabar la feina" com diu la premsa espanyola, és la frase que ha indignat els diaris (bé, el que indigna és, evidentment, el retorn dels exiliats en si, però ho intenten dissimular). La imatge del retorn dels exiliats, que van fer parada a Salses, a la Porta dels Països Catalans, no és l'escollida per la premsa espanyola que ha preferit compartir la fotografia de Marta Rovira amb l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras.

L'abraçada a Cantallops va ser un dels moments més emotius i destacats de la jornada perquè es va produir en el context de la presumpta guerra interna d'ERC, en la qual cadascú representa dos bàndols enfrontats. De fet, aquesta setmana s'ha revelat que, des del 2018, les decisions al partit es decidien en reunions paral·leles a l'executiva, liderades per Marta Rovira i sense Oriol Junqueras. El País tremola amb el retorn dels exiliats i destaca la següent frase pronunciada per Rovira: "Hem vingut aquí per acabar la feina que vam deixar a mitges". A banda, de la situació interna a ERC, el retorn de Rovira coincideix amb les negociacions per a la investidura que a partir d'ara podrà coordinar presencialment. "Hem vingut aquí per acabar la feina que vam deixar a mitges, a recomençar, i per unir tot el moviment independentista, perquè només plegades ho farem possible. Som aquí per acabar el que vam començar, carregades de més raons que mai per arribar fins al final", va exclamar Rovira en l'acte de Cantallops. Molt similar és la portada de l'ABC que comparteix una fotografia gairebé igual i es refereix a la secretària general d'ERC com a "fugada": "La fugada Rovira torna després de sis anys per 'acabar la feina'". 

No només hi ha problemes interns a ERC, l'extrema dreta de Vox també inicia una època convulsa. El líder de Vox, Santiago Abascal, va anunciar formalment aquest dijous la sortida de la seva formació dels governs autonòmics que comparteix amb el PP. La trencadissa afecta els executius d'Extremadura, Múrcia, Castella i Lleó, País Valencià i Aragó, on el PP aspira ara a governar en solitari. Doncs ara, l'ABC assegura que aquest divorci provoca mala maror a les files de la ultradreta: "L'exposició personal d'Abascal i la gestió opaca de la ruptura amb el PP destapen crítiques en el si del partit a tots nivells". Veurem com acaba, que mai se sap i a vegades hi ha reconciliacions d'allò més inesperades. La Razón pateix per aquesta trencadissa interna i ha contactat amb càrrecs de Vox que li han dit, literalment, que el partit és un "polvorí". Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que la ruptura dels governs autonòmics que els populars compartien amb Vox demostra que el PP "no s'empassa qualsevol cosa" ni actua condicionat per "cap xantatge de ningú, ni del govern ni de cap partit polític". Segons Feijóo, el PP "té paraula, principis, experiència de govern i maduresa política", i "respon als seus compromisos i també als pactes" com el que havia assumit per al repartiment dels menors immigrants de Canàries.

El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!