La sensació al Palau de la Generalitat és que a la Moncloa tenen la intenció d'aprofitar la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat convocada per dilluns vinent, 2 d'agost, per anar xutant pilotes endavant i no entrar a rematar en els múltiples temes concrets pendents de resoldre's. Així ho han expressat el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.
A tres dies per la cita, encara no s'ha aconseguit tancar definitivament l'ordre del dia, bàsicament perquè, segons explica el Govern, per la part espanyola es queden en la part més genèrica, en comptes d'entrar en profunditat. A més, l'equip de Pedro Sánchez no accepta la demanda de la Generalitat de Catalunya d'incorporar al guió de dilluns la gestió dels fons europeus, que es tractaran a la conferència de presidents de demà divendres i a la qual el president Aragonès no té previst assistir.
56 traspassos pendents
Entre les qüestions concretes que durà l'executiu català a la carpeta hi ha 56 traspassos, molts d'ells històrics i pendents des de fa anys. També hi ha deutes que s'arrosseguen des de fa dècades, com és el cas de la famosa disposició addicional tercera, que és la inversió que l'Estat ha de fer a Catalunya per finançar infraestructures. Una factura impagada que ascendeix a 3.800 milions d'euros, segons ha confirmat el vicepresident. Un altre incompliment flagrant és el del finançament de la llei de la dependència. La previsió és que l'Estat injecti a Catalunya el 50% dels recursos i actualment la inversió se situa únicament al 15%.
Des del govern ERC-Junts es plantegen aquesta comissió bilateral com el termòmetre per detectar la predisposició real del tàndem PSOE-Podemos amb relació a la resolució del conflicte. "L'Estat té una oportunitat per demostrar si realment en aquells assumptes autonòmics té la voluntat que diu tenir", ha manifestat Puigneró. En resum, estan expectants però amb poques expectatives. "Volem tots els recursos per millorar la vida de la ciutadania perquè estem en un moment complex social i econòmicament", ha dit Vilagrà.
L'última vegada va ser l'agost del 2018, quan l'Estatut fixa que s'ha de celebrar dos cops l'any. Durant set anys, entre el 2011 i el 2018 no n'hi va haver cap. Ara que es reprèn, la Generalitat vol imprimir ritme, i que la majoria de temes pendents es puguin anar tancant de cara a la tardor.