Els responsables de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco i Joan Pau Miquel, han trencat el silenci després que hagin sortit a la llum nous correus electrònics del CNI que confirmen la implicació de Rajoy, Andorra i els Estats Units en l'operació Catalunya. L'exconseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, ha afirmat que preveu ampliar a l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, la querella per coaccions que va interposar contra l'exministre Jorge Fernández Díaz. En una entrevista aquest dilluns a RAC1, Joan Pau Miquel ha confirmat que tenien sospites de la implicació de Rajoy: "No m'ha sorprès gens, vaig imaginar que això no es podia fer en un cafè entre policies. Hi havia la seva implicació i la d'altres membres del govern; també per part de l'exministre d'Economia Luis de Guindos". I ha detallat que "no deixa de ser una cosa que hem anat percebent, o que hem anat vinculant, pels comentaris dels uns i els altres. I sobretot, en parlar amb molta gent, l'existència de l'home 'X' és absolutament necessària, i dubtàvem que fos el ministre Jorge Fernández Díaz".
Davant les noves revelacions, ha assegurat que tocar ampliar les causes "i querellar-se contra Rajoy". Tanmateix, ambdós han expressat la seva satisfacció que hagi sortit a la llum tota aquesta informació. "Estem consternats, però il·lusionats", han afirmat.
10 anys de procés judicial
Higini Cierco i Joan Pau Miquel han denunciat que ningú els va reconèixer la presumpció d'innocència i des del primer moment els van criminalitzar tant des de l'entitat com els seus gestors. Cierco ha assegurat que no sabien quin seria el seu futur i ha reconegut que "hem viscut amb por durant deu anys". "Tens amenaces de tota mena i pateixes que et puguin detenir en qualsevol moment perquè t'enfrontes a dos estats, Espanya i Andorra", ha afegit. Qui era propietari de la BPA ha explicat que quan el govern espanyol va fer maniobres per intervenir l'entitat i fer-la caure va enviar a les seves filles a estudiar a l'estranger, que en aquell moment tenien 6 i 10 anys.
La pitjor part de la persecució orquestrada per la policia patriòtica se la va emportar l'exconseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, que va estar 22 mesos en presó preventiva a Andorra i en règim d'aïllament. Més endavant, quan va poder sortir de la presó va estar 4 mesos en vigilància domiciliària, però després la seva mobilitat va seguir restringida, ja que li van posar un braçalet i no podia sortir d'Andorra. Ha afirmat que ara es troba millor, però que encara té 30 processos penals oberts i en instrucció des del 2015: "És una aberració, la justícia s'ha d'impartir en un temps raonable". Els processos oberts l'involucren en investigacions sobre els seus clients i que, segons Miquel, no tenen res a veure amb ells.
Els dos dirigents de la BPA han lamentat que no van rebre cap mostra de solidaritat a Andorra. "Van sortir en tromba a criminalitzar-nos als mitjans, sense donar-nos cap oportunitat. La maldat que hi ha hagut i hi ha és inimaginable", ha afirmat. Amb tot, confien que les noves revelacions tinguin repercussió i es pugui obrir alguna via judicial. Tanmateix, Cierco ha recordat que han estat "extraordinàriament generosos i magnànims" i per això han proposat al govern andorrà renunciar a possibles compensacions econòmiques a canvi de fer una llei d'amnistia. Fins ara, els grups que donen suport al govern d'Andorra han rebutjat la proposta.