L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha reaccionat a la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem de demanar que es processi el president a l'exili per desordres públics agreujats, a més de malversació, com ja havia proposat el jutge Pablo Llarena, en aplicació de la reforma del Codi Penal. Ho ha fet en un fil al seu compte oficial de Twitter, en el qual s'ha limitat a recordar que els tribunals d'Europa, més concretament l'alemany, ja es van negar a atribuir-li un delicte de desordres públics quan va ser detingut a l'exili, fet que va prevenir que fos entregat a Espanya, en considerar que no va haver-hi violència. "La Sala no arriba a la conclusió que les institucions espanyoles no haurien pogut fer front a la pressió exercida pels esdeveniments del dia de la votació" i per això no el van extradir, recull Boye.
Concluyendo: "Incluso después de un nuevo análisis, la Sala no llega a la conclusión de que las instituciones españolas no habrían podido hacer frente a la presión ejercida por los acontecimientos del día de la votación."
— Gonzalo Boye (@boye_g) January 17, 2023
Boye recorda què va dir Alemanya sobre Puigdemont
En la seva resposta a la Fiscalia espanyola, Gonzalo Boye ha recorregut a l'hemeroteca per recordar que Alemanya no va veure cap mena de violència en els fets de l'1 d'Octubre, i que es van negar a extradir-lo per rebel·lió ni sedició, sinó per malversació, però la justícia espanyola s'hi va negar. Més concretament, l'advocat ha plasmat en el fil de piulades la decisió del tribunal alemany: "Segons el dret alemany, no se li poden imputar al reclamat ni un delicte d'alta traïció ni un delicte de pertorbació de l'ordre públic". I afegeix que "en un ordenament estatal i social democràtic, el dret penal està obligat, ja per motius constitucionals, a intervenir amb mesura davant les desavinences polítiques". Això es deu al fet que hi ha "el risc de criminalitzar prematurament el discurs públic... que està emparat com a dret fonamental". Per últim, recorda que Alemanya va concloure que "fins i tot després d'una nova anàlisi, la Sala no arriba a la conclusió que les institucions espanyoles no haurien pogut fer front a la pressió exercida pels esdeveniments del dia de la votació" com per justificar aquest delicte, perquè en tot moment va ser pacífic. En aquest sentit, sembla adient rescatar també de l'hemeroteca el fil de Twitter que Boye va fer en el moment que la justícia alemanya no va veure violència: "No hi ha rebel·lió, no hi ha sedició i no hi ha desordres públics", va celebrar en aquell moment l'advocat.
En los países democráticos los hechos descritos por el juez Llarena no son constitutivos de delito alguno... no hay rebelión, no hay sedición y no hay desórdenes públicos.
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 12, 2018
El primer contraste de fondo, entre lo que sostiene el Juez Llarena y jueces europeos, acredita que es insostenible desde una interpretación democrática hablar ni de rebelión, ni de sedición ni tan siquiera desórdenes públicos... un paso importante... SEGUIMOS
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 12, 2018