Charaf Fadlaoui -de 18 anys- i Ibrahim Afkir -de19 anys- els dos joves jutjats aquest dimarts a l'Audiència de Girona pels disturbis postsentència han negat haver llançat pedres contra una furgoneta de l'Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos d'Esquadra, motiu pels quals se'ls acusa de desordre públic, atemptat contra l’autoritat i lesions i danys. 

A la sala 3 de l'Audiència han declarat que no van participar en cap de les mobilitzacions de rebuig a la condemna dels líders independentistes i que es van trobar enmig dels aldarulls, com ja han fet ells mateixos i el seu equip de defensa els últims mesos. Responent només les preguntes del seu advocat, Benet Salellas, un dels acusats ha dit que "ser d'origen estranger és el blanc perfecte quan la policia està enfadada", ha dit un dels acusats. Segons han dit, estaven a Girona prop de la plaça Sant Pere per aprofitar una connexió wifi per parlar amb familiars i amics quan es van veure sorpresos per l'arribada de manifestants.

També han declarat els dos mossos que van patir lesions quan una va trencar un vidre de la furgoneta i els que van identificar els joves com els autors del llançament. Només un dels dos Mossos que han declarat al judici els ha identificat les cares. 

El portaveu del Grup de Suport dels encausats, Mostafà Shaimi, ha recordat que els nois porten nou mesos –en concret, 268 dies- en presó provisional a Puig de les Basses. Shaimi ha afirmat que l'acusació contra ells es basa en "elements molt dèbils" i que no hi ha "cap prova empírica ni material" sobre allò que se'ls acusa: haver llançat "una pedra" contra els Mossos. "Tan sols hi ha contradiccions, perquè uns agents diuen que la van tirar en un lloc, i uns altres, en un altre", ha dit.

Crítiques al "racisme institucional"

Desenes de persones s'han concentrat davant els jutjats gironins per mostrar-los el seu suport per segon dia consecutiu, convocats pel Grup de Suport a l'Ibrahim i en Charaf. Han desplegat una pancarta amb el lema "Llibertat Charaf i Ibrahim" i denuncien que la causa va estretament lligada a un discurs interessat i que se'ls imputen uns fets sobredimensionats. També qualifiquen el seu cas de racisme, ja que la resta de joves que van ser detinguts per fets semblants però no són racialitzats estan a hores d'ara en situació de llibertat. "Si s'haguessin dit Jordi o Gemma segurament no s'hauria actuat d'aquesta manera", ha afirmat Mostafà Shaimi

Retirar l'acusació

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez també ha participat a la mobilització i ha reclamat que la Generalitat es retiri del cas com a acusació particular. En aquest cas, la petició de presó és de 3,5 anys. "Ens sembla sorprenent i rocambolesc, i ens indigna que la Generalitat, que pretén garantir els drets i les llibertats, acusi aquests dos joves", ha dit Sánchez.


La diputada de la CUP ha criticat que el Govern hagi aplicat un "veto directe" a la resta de grups parlamentaris per poder tenir accés a l'informe i ha lamentat que la investigació s'hagi centrat "excessivament" damunt els policies i no s'hagi fet "cap mena d'atenció a les víctimes".

Suport d'Òmnium i l'ANC

Òmnium Cultural i l'Assemblea han estat presents a la manifestació, que ha començat a les 9 del matí, per exigir l'absolució dels joves detinguts. Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha justificat el seu suport a l'Ibrahim i el Charaf perquè, com ells, van donar suport al moviment independentista. "Creiem que se'ls ha d'absoldre, i tindran les entitats de la societat civil al costat", ha assegurat Paluzie.

Per altra banda, Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha llegit una carta que Jordi Cuixart ha escrit per en Charaf i l'Ibrahim: "Compteu-me entre els que avui sou a Girona, denunciant la injustícia i fent front a la repressió. Però la força de la solidaritat també és llavor d'esperança". El Grup de Suport, a més, denuncia que la seva detenció va ser arbitrària perquè, segons diuen, no van participar a les mobilitzacions contra la sentència i eren lluny dels lloc dels fets que els imputen. 

El lletrat que els representa, Benet Salellas, ha lamentat que, a hores d’ara, siguin els dos únics encausats per les protestes populars contra la sentència que estan empresonats, un fet que atribueixen a la seva nacionalitat marroquina.

La Fiscalia demana nou anys de presó per als dos joves i l'expulsió d'Espanya quan compleixin dues terceres parts de la pena, una multa de 7.200 euros per a cadascun i una indemnització conjunta de 900 euros.