L'esclat de l'escàndol pel ciberespionatge a polítics i activistes independentistes suposadament per part de l'Estat amb el software Pegasus ocupa les portades de la premsa internacional. Després de la publicació de la investigació del rotatiu nord-americà New Yorker, que inclou una seixantena de personalitats catalanes vinculades amb el procés, diversos mitjans se n'han fet ressò i han informat així els seus lectors. Destaquen, en primer lloc, les principals agències de notícies de l'àmbit mundial, com ara Reuters i Associated Press. També n'informen els principals rotatius i televisions de diversos països, com ara el Le Monde de França, la cadena nord-americana NBCNews, el Times of Israel, o el Globe and Mail canadenc. En la majoria d'aquests articles, s'insisteix molt en el fet que activistes i periodistes, persones no involucrades en la política institucional, hagin estat vigilats per la intel·ligència espanyola.
Reuters i Associated Press
L'agència Reuters ha posat en el focus el paper del CitizenLab, l'organisme d'experts tecnològics amb seu a Toronto que ha batejat el cas com 'CatalanGate' i ha aportat la llista completa de les persones afectades. "60 persones lligades al moviment sobiranista català, incloent-hi diversos membres del Parlament Europeu, altres polítics, advocats i activistes, havien estat objecte d'atacs" amb el programa Pegasus, informen. Reuters cita el CitizenLab i expliquen com hi ha "una forta evidència circumstancial que suggereix un nexe amb les autoritats espanyoles." A més a més, l'agència de notícies s'ha fet ressò de les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, també víctima de l'espionatge, en fer-se públic l'escàndol. "El govern espanyol es va negar a fer cap comentari quan Reuters els va contactar", assenyalen.
Catalan independence leaders targeted by spyware, rights group says https://t.co/pz5rtN0B3E pic.twitter.com/hWrbl9cyUm
— Reuters (@Reuters) April 18, 2022
Per la seva banda, l'agència Associated Press també dedica un llarg article a l'escàndol, en el qual incideixen en la identitat de les víctimes de l'espionatge: "Entre els individus seleccionats hi havia almenys tres legisladors europeus que representaven partits independentistes catalans, membres de dos prominents grups de la societat civil independentista, els seus advocats i diversos funcionaris electes". També expliquen com "quatre presidents catalans, incloent-hi Puigdemont i el seu successor Quim Torra mentre ocupava el càrrec, també van ser objecte d'espionatge directe o indirecte". A més a més, l'article inclou les demandes fetes al govern espanyol i la UE per Amnistia Internacional perquè esclareixin la veritat sobre el cas.
Spyware use on separatists in Spain "extensive," group says (from @AP) https://t.co/ksG6lR9evW
— J. Williams (@Fiesta_ANovel) April 18, 2022
Le Monde i la TV belga
El diari francès Le Monde informa els seus lectors del CatalanGate amb una notícia sota el títol: Pegasus: desenes de càrrecs electes i membres de la societat civil catalana atacats pel programari espia. En l'article, els francesos donen per fet que l'espionatge dels alts càrrecs independentistes no és sorprenent, i assenyala les acusacions fetes per l'expresident del Parlament, Roger Torrent, ara fa uns anys. "Ja sabíem que a diverses figures de l'independentisme català [...] els hi havien infectat els telèfons el 2019 amb el programari espia Pegasus", informen. Sobre la seixantena de persones afectades que ha transcendit gràcies a la investigació de CitizenLab, Le Monde opina que aquesta és "una xifra que sens dubte està subestimada". "Qui va ordenar aquesta vigilància especialment intrusiva, utilitzant un programari capaç d'extraure tot el contingut d'un telèfon?", pregunta el rotatiu francès, i després cita els experts de l'organisme canadenc, que assenyalen el govern espanyol i el CNI.
#Pegasus Des dizaines d’élus et de membres de la société civile catalane ciblés par le logiciel espion ⤵ https://t.co/ATKBVPFRmV
— Le Monde (@lemondefr) April 18, 2022
La televisió belga RTBF, per la seva part, posa en el focus les acusacions dels independentistes víctimes del CatalanGate. En particular, citen el missatge a Twitter del president Carles Puigdemont en destapar-se l'escàndol: "Ens han espiat de manera massiva i il·legal gràcies a un programari que només poden tenir els estats. Polítics, advocats i activistes, tots víctimes de la guerra bruta de l'estat espanyol".
Selon ce rapport rédigé par "Citizen Lab", un organisme canadien basé à l'université de Toronto et cité par le prestigieux magazine américain The New Yorker et le quotidien espagnol El Pais -, au moins 65 indépendantistes catalans ont été ainsi espionnés.https://t.co/GFjjIBBZrq
— Christelle Dauvergne (@elle_dau) April 18, 2022
NBCNews, The Globe and Mail i Politico
També se n'han fet ressò de la notícia al continent americà. Al Canadà, on està situat el grup de ciberseguretat CitizenLab, informen de les troballes de la seva investigació. En l'article donen el context sociopolític de Catalunya i el procés sobiranista, i detallen com "gairebé tots els incidents es van produir entre 2017 i 2020, quan els esforços per tallar un estat independent al nord-est d'Espanya van provocar la crisi política més profunda del país en dècades".
Spyware use on Catalonia separatists in Spain ‘extensive,’ research group says https://t.co/fTSFcE36sV
— The Globe and Mail (@globeandmail) April 18, 2022
Per la seva banda, el prestigiós mitjà dels EUA Politico informa de l'escàndol sota el títol El programa d'espionatge Pegasus dirigit a polítics i activistes catalans. En aquesta publicació també es fan ressò de les acusacions del president Aragonès i citen les sospites que l'espionatge hagi estat perpetrat per la intel·ligència espanyola. També la cadena nord-americana NBCNews es fa ressò de les acusacions al govern espanyol, i explica com "el Ministeri de l'Interior espanyol va dir que cap departament del ministeri, ni la Policia Nacional o els cossos de la Guàrdia Civil de les forces de l'ordre 'han tingut cap relació amb NSO [l'empresa de Pegasus] i que, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis."
Spyware use on separatists in Spain 'extensive,' cybersecurity group says https://t.co/ZVDHrjF5wr via @nbcnews
— Karen Kirkendoll (@katiedyd2) April 18, 2022
Pere Aragonès, president of the Catalan Government, was among top Catalan politicians targeted by Pegasus spyware, research by the University of Toronto has revealed.https://t.co/VJtkkCowVk
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 18, 2022
The Times of Israel
L'escàndol del CatalanGate ha arribat fins al Pròxim Orient. El rotatiu israelià també ha destacat en el seu article l'abast "extensiu" del software per espiar els líders independentistes. Detallen, a més, la naturalesa del programa Pegasus, precisament creat a Israel: "S'infiltra als telèfons per buidar dades personals i de localització i també controla subreptíciament els micròfons i càmeres del smartphone, convertint-los en dispositius de vigilància en temps real. El programari de hacking més furtiu del grup NSO utilitza tàctiques de 'clic zero' per infectar telèfons mòbils dirigits sense cap interacció de l'usuari", indiquen.
Israeli spyware used ‘extensively’ on separatists in Spain, group says https://t.co/DyghN2GrII
— The Times of Israel (@TimesofIsrael) April 18, 2022